'Glastuinbouw dichter bij politieke bron, dus op naar Brussel'

%27Glastuinbouw+dichter+bij+politieke+bron%2C+dus+op+naar+Brussel%27
© Glastuinbouw Nederland
Hoe dichter bij de politieke bron, hoe groter de kans op invloed op de besluitvorming. Hoewel een deel van de belangen van de glastuinbouw in Brussel worden behartigd door LTO Nederland, heeft Glastuinbouw Nederland een aantal jaren geleden besloten een eigen lobbyist in Brussel en Den Haag te hebben.

Scherp zijn op aankomende regelgeving, dat is de opdracht. Want meer en meer wordt duidelijk dat de bron van nationale politieke beslissingen vooral ligt in Brussel. Daar komt bij dat de glastuinbouw voor de gemiddelde EU-politicus of -ambtenaar een onbekend vakgebied is.

Lobbyen is vooral samenwerken. Anticiperen op nieuwe wetgeving die op het eerste gezicht geen invloed lijkt te hebben op de glastuinbouw, maar bij nader inzicht wel degelijk van belang kan zijn. Zo is vorige week gesproken over nieuwe wetsvoorstellen rondom natuurherstel en gewasbescherming. Als Nederlandse delegatie hebben we gewaarschuwd voor de gevolgen van nog strengere natuurhersteleisen en meer natuurcreatie. In Nederland zien we nu al dat we vastlopen in dergelijke verplichtingen. Meer ruimte voor een rivier kan een knelpunt worden als voor die regelgeving een glastuinbouwgebied in de weg zit.

Alertheid is vereist, samenwerking evenzeer. In eerste instantie met lobbyisten van andere schakels in onze keten, maar zeker ook met aanpalende sectoren. Want de aangepaste Kaderrichtlijn Water en de Verordening voor Duurzaam Gebruik Gewasbeschermingsmiddelen zijn veelomvattend en ingrijpend.

De glastuinbouw is een unieke sector. Een voordeel in de markt, een punt van aandacht in de lobby

Adri Bom-Lemstra voorzitter Glastuinbouw Nederland

Qua omvang, kennis, technologie en ervaring zijn we een unieke sector. Een voordeel in de markt, een punt van aandacht in de lobby. Als reactie op het voorgestelde EU-gewasbeschermingsbeleid hebben we de unieke positie van de glastuinbouw uitgelicht met het verzoek om een sectorale uitzonderingspositie in het huidige wetsvoorstel.

Als energie-intensieve en gesloten sector heeft de glastuinbouw vaak een unieke positie in de agrofoodketen. Verdere verduurzaming van de sector vereist erkenning daarvan in nieuwe wet- en regelgeving. Juist omdat we een goede bijdrage kunnen leveren aan de doelen van de Europese Green Deal.

We blijven nauw in gesprek met de Europese en Nederlandse instituties en partnerorganisaties om onze zorgen over lopende EU-wetgeving aan te kaarten. Redenen genoeg om zo dicht mogelijk op de bron te zitten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer