Kabinet wist al eerder van Brusselse kritiek op mestbeleid

Het kabinet wist al weken dat Brussel het niet eens was met de wijze waarop Nederland de gewijzigde derogatie doorvertaalde naar nieuw mestbeleid. De NOS maakte maandag bekend dat Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu) half december al een kritische brief naar Den Haag stuurde.

Kabinet+wist+al+eerder+van+Brusselse+kritiek+op+mestbeleid
© Dirk Hol

Sinkevicius uit daarin zijn zorgen of Nederland op korte termijn wel voldoende maatregelen neemt om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor een langzamer afbouwscenario voor uitrijden van mest. Volgens de Eurocommissaris wekt landbouwminister Piet Adema met zijn interpretatie de indruk dat er voor boeren meer tijd rest voor de derogatie definitief ten einde komt.

Als Nederland niet aan de gestelde voorwaarden voldoet, kan de derogatie al meteen verdwijnen, waarschuwt Sinkevicius. Adema leek vorige week verrast door de Brusselse aanmerkingen op zijn beleid en moest daarom halsoverkop zijn bezoek aan de Grüne Woche in Berlijn afbreken.


Vanuit de Tweede Kamer klinkt er kritiek op de landbouwminister. Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 vroeg tijdens een debat op 20 december al naar signalen dat Brussel de Nederlandse interpretatie van de nieuwe derogatiebeschikking afkeurde.


Niet gelezen

Het ministerie van Landbouw laat weten dat Adema de brief op 19 december al had ontvangen, maar nog niet had gelezen voor het debat van 20 december. De minister dacht toen de Europese Commissie nog te kunnen overtuigen.

Aanstaande woensdag staat een debat gepland over het Europese landbouwbeleid. Hierin zal Adema moeten uitleggen waarom hij dacht dat 2023 wel een overgangsjaar kon worden, terwijl milieucommissaris Sinkevicius direct maatregelen zou nemen om te zorgen dat er minder mest wordt uitgereden. Boeren moeten nu al vanaf maart voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties als LTO Nederland en Agractie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer