Piet Adema: '2023 is het jaar van de oplossingen'

'2023 moet het jaar van de oplossingen worden', meldde landbouwminister Piet Adema woensdag tijdens de Dag van LTO Noord regio Noord in het Friese Drachten. Voor de bijeenkomst protesteerde een groep boeren met trekkers om aandacht te vragen voor de PAS-melders.

Adema gaf tijdens de bijeenkomst aan dat hij samen met de sector wil werken aan een toekomstbestendige landbouw. Er moet volgens hem een Landbouwakkoord komen van hoge kwaliteit. 'De planning is om dat eind maart of begin april klaar te hebben, maar als we een paar weken extra nodig hebben, dan is dat zo.'

Na vragen van LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak over derogatie antwoordde Adema het volgende: 'Derogatie kan ik niet oplossen. Ik zie het niet ziet zitten om derogatie in de oude vorm proberen terug te krijgen. Dat lukt niet met de mensen die nu in Brussel zitten. We moeten wel serieus werk maken met kunstmestvervangers. Dat is niet de directe oplossing, maar kan op termijn wel oplossingen bieden.'


Adema liet verder weten dat niet iedereen biologisch hoeft te worden. 'We moeten naar een duurzame landbouw, die ook kan produceren voor de wereldmarkt. Daarbij lijkt innovatie een beetje naar de achtergrond verdreven, maar dat maakt deel uit van de oplossingen mits het technologisch en juridisch geborgd is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer