Minister Adema: 'Met goed verdienmodel is bio voor veel boeren een optie'

Biologisch boeren is voor 'een groot aantal' boeren een serieuze optie voor de toekomst. Dat zei landbouwminister Piet Adema maandag tijdens een werkbezoek aan het melkveebedrijf van Jelle en Willian Hakvoort in het Flevolandse Rutten.

Adema noemt het natuurinclusieve, biologische bedrijf van Hakvoort een voorbeeldbedrijf voor boeren die de omschakeling naar biologisch willen maken. 'Jelle laat zien dat het kan dat je een verdienmodel kunt hebben. Het is belangrijk dat biologisch wordt gewaardeerd en dat we bereid zijn om met elkaar de maatschappelijke groendiensten die boeren verrichten te betalen. Als we dat als samenleving doen, kunnen we zorgen dat dit soort boeren een goed verdienmodel hebben.'

Tijdens het werkbezoek gaf Jelle Hakvoort tekst en uitleg over zijn manier van boeren. Het door zijn vader opgezette van oorsprong gangbare bedrijf werd door hem en zijn vrouw Willian omgezet in een biologisch bedrijf. Koeien blijven zoveel mogelijk buiten en krijgen slechts beperkt krachtvoer. 'Dat betekent minder opbrengst, maar ook veel minder kosten. De productiviteit van ons grasland is daardoor toegenomen.'

Hakvoort benadrukte bij de minister dat er een kennisgat zit in ons landbouwonderwijs. 'Deze manier van boeren is onderbelicht in het onderzoek. We kunnen in Nederland allemaal goed voer conserveren, maar we hebben nooit geleerd hoe we een boterham kunnen verdienen met melkveehouderij.' Adema zegde toe dat er in het dit voorjaar te sluiten Landbouwakkoord ook aandacht komt voor de toekomst van het landbouwonderwijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer