Partijen Krimpenerwaard roepen Adema op rivierkreeft te bestrijden

Vijftien partijen in de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard roepen landbouwminister Piet Adema op om met spoed uitheemse rivierkreeften grootschalig, duurzaam en georganiseerd te bestrijden. Volgens deze partijen is de huidige aanpak door beroepsvissers onvoldoende effectief.

Partijen+Krimpenerwaard+roepen+Adema+op+rivierkreeft+te+bestrijden
© Rianne den Balvert

In een brandbrief stellen onder andere LTO Noord-afdeling Krimpenerwaard, Agrarisch Jongeren Kontakt Krimpenerwaard, hoogheemraadschappen, provincie Zuid-Holland, gemeenten, agrarische (natuur)organisaties dat de kreeften in de Krimpenerwaard een ernstige plaag vormen met schade en risico's tot gevolg.

'Zij graven holen en lange gangen, waaronder (agrarische) grond verzakt en oevers instabiel worden. Dat leidt tot gevaarlijke situaties voor vee en landbewerking, grondverlies en extra kosten voor herstel- en baggerwerkzaamheden', geven de briefschrijvers aan.


Ook maken de partijen zich zorgen over de waterkwaliteit. Zo is de hoeveelheid waterplanten in de afgelopen jaren sterk afgenomen, stellen zij. 'Dat leidt tot achteruitgang van de ecologische waterkwaliteit. Waterplanten hebben een sleutelrol in het onderwaterleven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer