LTO en Agractie komen er met minister niet uit over 'ontspoord' derogatiedossier

De partijen die namens de landbouwsector aan de hoofdtafel van het Landbouwakkoord zitten, hebben maandag vooral over de versnelde derogatieverplichtingen gesproken. Tot een bevredigend antwoord leidde deze discussie niet, melden zowel LTO Nederland als Agractie.

LTO+en+Agractie+komen+er+met+minister+niet+uit+over+%27ontspoord%27+derogatiedossier
© dirk hol

Dat geven LTO en Agractie aan in een verklaring na afloop van het gesprek, dat de vijfde sessie was in de serie gesprekken die tot een Landbouwakkoord moeten leiden. LTO noemt het 'onbetrouwbaar en onaanvaardbaar' dat de spelregels worden veranderd, terwijl boeren al hebben ingezaaid.

'We hebben daar met landbouwminister Piet Adema een heftig gesprek over gehad. We zijn er op het ontspoorde derogatiedossier nog niet uit. Er komt hierover deze week een Kamerdebat. Er zijn bij onze achterban nog veel praktische en juridische vragen. De minister is aan zet. De komende dagen zijn cruciaal', laat LTO weten.


De belangenbehartiger haalt stikstofbemiddelaar Johan Remkes aan. In zijn advies is het herstel van vertrouwen een belangrijk aspect. 'Met de woorden van Remkes: De impasse in de dialoog tussen kabinet en agrarische sector gaat veel verder terug. Boeren geven aan al jaren geconfronteerd te worden met zwalkend overheidsbeleid.' Daar is afgelopen vrijdag volgens LTO 'helaas een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd'.


Vertrouwen nihil

Ook Agractie vindt het derogatiebesluit onbetrouwbaar. 'Het is cruciaal dat de overheid betrouwbaar wordt en gaat leveren. Terecht is het vertrouwen nihil dat met deze overheid goede betrouwbare afspraken te maken zijn.' Agractie houdt woensdag in het Utrechtse Woudenberg een bijeenkomst waar met een grote groep boeren over de kwestie wordt gesproken. 'Wij willen garanties, het gesol en de onbetrouwbaarheid hebben lang genoeg geduurd.'


<


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer