Teeltvoorschrift wratziekte uitgebreid voor kerngebieden

Het ministerie van LNV heeft op verzoek van BO Akkerbouw het teeltvoorschrift wratziekte uitgebreid. De lijst met toegestane aardappelrassen in de kerngebieden geldt naast zetmeelaardappelen per 1 januari ook voor alle andere aardappelteelten.

Teeltvoorschrift+wratziekte+uitgebreid+voor+kerngebieden
© Han Reindsen

Verder is er ten oosten van het Groningse Veendam een nieuw kerngebied ingesteld vanwege een recente vondst van wratziektefysio 18. Doel van het teeltvoorschrift is vermeerdering en verspreiding van wratziekte te voorkomen door in preventie- en kerngebieden enkel aardappelrassen toe te staan met een minimale resistentie tegen het betreffende wratziektefysio.

Er is sprake van preventiegebieden in regio's rond percelen die besmet zijn met wratziekte fysio 1 en fysio 2/6. De kerngebieden liggen rondom met wratziektefysio 18 besmette percelen. De uitbreiding van het teeltvoorschrift wratziekte betreft alleen de kerngebieden, benadrukt BO Akkerbouw.


Lijst T wordt leidend

Er worden meer poot- en consumptieaardappelen in Noordoost-Nederland geteeld door de verbeterde situatie wat betreft aardappelmoeheid. Hierdoor zijn nu ook voorbeelden bekend van consumptieaardappelen in de kerngebieden met geen of onvoldoende resistentie tegen wratziektefysio 18.


Dat ondermijnt het doel waarvoor de kerngebieden zijn ingesteld en daarom wordt lijst T de leidende rassenlijst voor alle aardappelteelten in deze gebieden. Meer informatie over het teeltvoorschrift wratziekte staat op de website van de NVWA en de website van de NAK.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer