NVWA vindt wratziekte in tarragrond uit Duitsland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft wratziekte aangetroffen in tarragrond afkomstig van een Duitse aardappelverwerkende fabriek. Deze grond is gestort op twee Nederlandse percelen. Dat gebeurde in de periode van oktober 2021 tot april 2022.

NVWA+vindt+wratziekte+in+tarragrond+uit+Duitsland
© Han Reindsen

In totaal gaat het om ongeveer 13.000 ton tarragrond. NVWA voerde onderzoek uit naar aanleiding van een melding. Daaruit bleek dat de tarragrond was aangevoerd van een Duitse aardappelverwerkende fabriek.

Vanwege het hoge risicoprofiel heeft de NVWA deze tarragrond onderzocht op quarantaineorganismen. Hierbij is de aanwezigheid van rustsporen van de schimmel Synchytrium endobioticum vastgesteld, deze schimmel veroorzaakt wratziekte.


Reeks misstanden

De NVWA en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben gezamenlijk met de Duitse autoriteiten de grondtransporten in kaart gebracht. Daarbij is onder andere gebruikgemaakt van drones en satellietfoto's. Tijdens dit onderzoek kwam een reeks misstanden aan het licht.In de Duitse deelstaat Nedersaksen geldt een verbod voor afzet van tarragrond van aardappelverwerkende bedrijven naar akkerbouwpercelen. Met de afzet als afvalgrond naar Nederland verdween de tarragrond uit het zicht van de Duitse fytosanitaire autoriteiten.

Verder bleek de tarragrond deels gestort op een ander perceel dan het perceel waarvoor ILT vergunning had verleend. Ook bleken beide percelen niet aangemeld bij de NVWA voor de zogeheten tarragrondregeling. Tenslotte bleek de tarragrond dus besmet met het quarantaineorganisme wratziekte.


Zeer schadelijk

Wratziekte is zeer schadelijk voor de aardappelteelt. Vanwege de lange overlevingsduur van de rustsporen van deze schimmelziekte is aardappelteelt op besmette percelen niet toegestaan voor tenminste twintig jaar. Vanwege de grote hoeveelheid gestorte tarragrond, heeft de NVWA extra maatregelen opgelegd om verstuiven van wratziektesporen tegen te gaan.

Gezien het grote fytosanitaire risico's scherpen NVWA en ILT in samenwerking met de Duitse autoriteiten het toezicht op invoer van Duitse tarragrond aan. De NVWA zal gericht handhaven voor tarragrond van de betrokken fabriek.


Toezicht aanscherpen

In Nederland is het onder voorwaarden mogelijk om tarragrond van aardappelverwerkende bedrijven af te zetten naar landbouwpercelen. Bedrijven moeten dit vooraf melden bij de NVWA, die deze percelen besmet verklaart met aardappelmoeheid. De NVWA gaat het toezicht op deze tarragrondregeling aanscherpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer