Semagri heeft antwoord op nieuwe fysio wratziekte

Kweekbedrijf Semagri heeft waarschijnlijk vanaf volgend jaar een nieuw aardappelras voor de zetmeelteelt beschikbaar met resistentie tegen fysio 38 van wratziekte.

Semagri+heeft+antwoord+op+nieuwe+fysio+wratziekte
© Haijo Dodde

De betreffende fysio is eind 2020 voor het eerst aangetroffen op aardappelpercelen in Groningen. Naast fysio 38 is het ras, dat nog geen officiële naam heeft, ook resistent tegen alle overige gangbare fysio's van wratziekte in Nederland en Duitsland. 'Zetmeeltelers kunnen zich hiermee volledig indekken tegen de schimmelziekte', zegt verkoopmanager Dirk van Dijken van Royal ZAP en Semagri.


Royal ZAP is het moederbedrijf van Semagri en samen organiseerden ze afgelopen week een rassenshow in het Flevolandse Nagele. Het nieuwe zetmeelras was daarbij één van de blikvangers. 'We verwachten dat het ras komend teeltseizoen commercieel beschikbaar zal zijn. Naast wratziekte is deze zetmeelaardappel ook breed resistent tegen de aaltjes die aardappelmoeheid veroorzaken en bovendien is de stikstofbehoefte beperkt met 100 tot 130 kilo zuiver per hectare', meldt Van Dijken.


Focus op tafelsegment

Zowel Royal ZAP als Semagri verkopen vooral pootgoed van eigen rassen. Van Dijken: 'Voor consumptie ligt onze focus op het tafelsegment voor export en als er dan een goed fritesras bijzit, is dat mooi meegenomen. Het ras Primavera is daarvan een goed voorbeeld. Dit is een vroege fritesaardappel voor teelt in Nederland en Duitsland, waarvoor de fritesindustrie serieuze belangstelling heeft.'


Nieuwe ras onder nummer van Semagri met brede resistentie tegen wratziekte.
Nieuwe ras onder nummer van Semagri met brede resistentie tegen wratziekte. © Haijo Dodde

In de rasontwikkeling kijken Royal ZAP en Semagri vooruit naar de wensen van de maatschappij en het beleid dat daarbij hoort. Het draait daarbij volgens Van Dijken vooral om low input. 'In principe zoeken we rassen die in een kort groeiseizoen goed grof kunnen groeien, met mooie opbrengsten en een hoog onderwatergewicht. Dat laatste is van belang, omdat afnemers in de export ook graag aardappelen hebben die goed te bakken zijn.'


Vrijwel zonder chemie

Als het gaat om resistenties, dan noemt Van Dijken phytopthora een speerpunt en dan bij voorkeur in combinatie met rassen die sterk zijn op virussen. De verkoopmanager meldt dat een chipsras onder nummer van Royal ZAP met gestapelde resistentie is aangemeld voor het rassenonderzoek. 'Hiervoor hebben we ook al contact met een verwerker. Deze aardappel kan vrijwel zonder chemie geteeld worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer