NVWA vindt wratziekte op acht percelen in zetmeelgebied

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2022 acht keer wratziekte, veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum, in de aardappelteelt vastgesteld.

NVWA+vindt+wratziekte+op+acht+percelen+in+zetmeelgebied
© Koos van der Spek

Het betreft acht landbouwpercelen bij zeven verschillende aardappeltelers in Noordoost-Nederland, meldt de NVWA vandaag. De symptomen van wratziekte zijn aangetroffen door inspecteurs van de NAK en de NVWA. Dit is voor Nederland een hoog aantal vondsten.

Jaarlijks worden controles uitgevoerd om vast te stellen of wratziekte in de Nederlandse aardappelteelt voorkomt. Bij een vondst worden vervolgens maatregelen genomen. Op besmette percelen legt de NVWA een teeltverbod op voor het telen van aardappelen en van voortkwekingsmateriaal voor een termijn van tenminste 20 jaar om de schimmel uit te roeien.

In 2020 stelde de NVWA wratziekte vast op drie percelen in de gemeente Stadskanaal. Oorzaak van deze besmettingen bleek een voor Nederland nieuw pathotype, namelijk fysio 38. In 2021 werd op 4 percelen symptomen van wratziekte aangetroffen, waarvan twee in de gemeente Westerwolde met fysio 38.


Intensieve bemonstering

Om beter zicht te krijgen op de mogelijke aanwezigheid van pathotype 38, voerde de NVWA in 2022 een survey uit in gebieden rondom de geconstateerde besmettingen in 2020 en 2021. Nagenoeg alle 90 inspecties in dit gebied zijn uitgevoerd binnen een straal van 10 kilometer rondom deze besmette percelen. De NAK nam verder in het gehele zetmeelgebied steekproefsgewijs 350 monsters voor onderzoek naar bruin- en ringrot en dus ook wratziekte.

De inspecties in Noordoost-Nederland hebben geleid tot acht nieuwe besmet verklaarde percelen. Twee in de gemeente Westerwolde, twee in de gemeente Stadskanaal, twee in de gemeente Midden-Groningen, één in de gemeente Pekela en één in de gemeente Emmen. De rassen waarin de besmettingen werden vastgesteld zijn Altus, Avarna, Festien, Saprodi, Seresta en Supporter.

Aan de hand van de resistentieprofielen van deze rassen is de voorlopige verwachting dat het merendeel van de vondsten gedaan in 2022 veroorzaakt zijn door besmettingen met fysio 38. Echter, om dit met zekerheid vast te stellen, bepaalt de NVWA door middel van toetsing van elke vondst het pathotype. Naar verwachting zullen de exacte fysio’s in juni 2023 bekend worden. Op basis van deze resultaten ontstaat meer inzicht over de verspreiding van de nieuwe fysio.


Vijftig rassen onderzocht

De sector, NVWA en onderzoeksinstellingen werken aan een Plan van Aanpak om fysio 38 onder controle te krijgen. Belangrijk is het beschikbaar komen van aardappelrassen met een resistentiecijfer van 9 of 10. In 2022 werden vijftig aardappelrassen onderzocht op resistentie tegen pathotype (fysio) 38. De resultaten hiervan zijn op de website van de NVWA te vinden. Vanaf dit jaar kan ook nieuw kweekmateriaal worden onderzocht op resistentie tegen fysio 38.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer