Canadese wetgeving tegen verspreiding wratziekte

De Canadese provincie Prince Edward Island (PEI) wil in gebieden waar wratziekte in aardappelen is vastgesteld de teelt van rooivruchten kunnen beperken.

Canadese+wetgeving+tegen+verspreiding+wratziekte
© Persbureau Noordoost

Daarvoor heeft landbouwminister Darlene Compton van PEI een wet ingediend met als doel verdere verspreiding van wratziekte tegengaan. Als de wet wordt aangenomen krijgt de minister de bevoegdheid om de teelt van bepaalde gewassen te verbieden of te beperken in gebieden waar problemen zijn met de schimmelziekte in aardappelen.

Volgens Compton gaat het in eerste instantie om de teelt van aardappelen en andere wortel- of knolgewassen. Een teeltverbod kan maximaal gelden voor een periode van twintig jaar. Nu is het nog mogelijk om vijf jaar na de vondst van een besmetting de teelt van resistente aardappelrassen toe te staan op de betreffende percelen.

Dit blijft in principe mogelijk, stelt de landbouwminister, maar dan met uitzondering van afgebakende delen van een percelen waar de besmette knollen hebben gestaan. ‘Daar kunnen de Canadese akkerbouwers granen, oliehoudende zaden, mais, sojabonen telen of elk ander gewas dat niet uit de grond gehaald hoeft te worden of waaraan grond zich kan hechten’, aldus Compton.


Export naar VS opgeschort

Een jaar geleden werd door de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) de export van aardappelen uit PEI naar de Verenigde Staten voorlopig opgeschort vanwege de vondst van wratziekte op twee praktijkpercelen. Sinds april is de grens voor consumptieaardappelen weer open, maar voorlopig is dat nog niet het geval voor pootgoed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer