'Het varken is een zindelijk dier en goed te trainen'

Het concept Kipster krijgt navolging. De mensen achter Kipster participeren in het ontwikkelen van een duurzame en diervriendelijke stal voor varkens: Pigster. Belangrijk onderdeel van die stal in het Brabantse Oirschot is het varkenstoilet, waaraan dierenarts Kees Scheepens al sinds 2012 werkt en waarop hij patent heeft.

%27Het+varken+is+een+zindelijk+dier+en+goed+te+trainen%27
© Herman van Dinther

Wat houdt de samenwerking in?

'Bij Kipster staan de wensen en behoeftes van de kippen centraal. Met diezelfde uitgangspunten gaan we nu ook een varkensstal bouwen. Alle benodigde vergunningen voor een teststal zijn in huis. Ik verwacht dat de bouw in september 2023 van start gaat.

'Op de fundamenten van de ligboxenstal hier bij mij op het erf in Oirschot maken we deze varkensstal voor een klein aantal zeugen, (speen)biggen en vleesvarkens. De vergunning is gebaseerd op dertig zeugen gesloten. Een echte Pigsterstal wordt voor 95 zeugen gesloten. Die omvang past bij een volwaardige arbeidskracht.'


Wat is kenmerkend voor Pigster?

'Belangrijkste element in de stal wordt het varkenstoilet. Een varken is een intelligent en zindelijk dier. Die kun je goed trainen, zodat het varken in aparte delen van het hok poept en piest. Dat zorgt voor een enorme emissiereductie Daar doe ik al sinds 2015 op kleine schaal met enkele dieren onderzoek naar.

'In de proefstal willen we ook ervaring opdoen met hoe je groepen varkens toegang geeft tot de weide, maar ook hoe je ze weer binnen krijgt. Ons stalconcept is echt afwijkend van wat nu gangbaar is. De stal wordt vooral ook een ruimte om te schuilen. Met daarin voor de vleesvarkens een overdekte speelplaats. Er zijn geen roosters meer en op de betonnen uitloop ligt bijvoorbeeld zaagsel.'


Wanneer is het eerste Pigstervlees er?

'Net als Kipster gaat Lidl ook Pigster verkopen. Het streven is dat in de tweede helft van 2024 het eerste Pigstervlees in het schap ligt. Dat betekent dat de eerste 'grote' Pigster ook ergens in de tweede helft van 2023 uit de startblokken moet.'


Hoeveel ruimte krijgen de varkens?

'Ons concept ken een overdekt deel, een uitloop en weide. Er is volop ruimte om te wroeten en zoelen, dat is een modderbad nemen. We hanteren daarvoor minimaal de normen die gelden voor biologisch.'


Krijgt Pigster Beter Leven sterren?

'Wij verwachten drie sterren, maar het is niet biologisch. Mijn huidige varkens groeien op de reststromen van alle Ekoplaza's in Nederland en stromen uit de levensmiddelenindustrie die via Reudink Bio komen, maar dat is niet genoeg om ook de Pigsters biologisch van te voeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer