Vlaamse aardbeien deze winter zeldzaam product

Deze winter liggen er mogelijk geen aardbeien uit Vlaamse kassen in de Belgische winkelschappen. Door de hoge energieprijzen is de winterteelt van aardbeien te duur. Doordat retailers nu product uit andere landen moeten halen, komt ook de marktpositie in gevaar. Dat laat directeur Hans Vanderhallen van Coöperatie Hoogstraten weten aan het Belgische Vilt.

Vlaamse+aardbeien+deze+winter+zeldzaam+product
© Vidiphoto

Vanderhallen rekent voor deze winter met 10 tot 20 procent van de normale aanvoer. Daardoor is de kans klein dat er in februari aardbeien uit Vlaamse kassen in het schap liggen. 'Dat geldt waarschijnlijk niet eens alleen voor deze winter, maar mogelijk ook voor volgende winter', waarschuwt hij. Om volgende winter aardbeien te telen, moeten de planten nu opgekweekt worden. Volgens Vanderhallen zien telers daar bij deze volatiele energieprijzen vanaf.

Overigens dreigt er niet alleen een tekort aan Vlaamse aardbeien deze winter. Eerder deze maand gaf de Belgische Boerenbond al aan dat een kwart van de telers in Vlaanderen erover nadenkt deze winter te telen op een lagere temperatuur, de serre deels leeg te laten of tijdelijk te stoppen met de teelt.


Ook minder tomaten

Door deze maatregelen worden ook minder Vlaamse tomaten in het winkelschap voorzien. 'Er zullen vast tomaten in de winkels liggen, maar die komen ergens anders vandaan', schreef de belangenorganisatie in een verklaring. Vanderhallen geeft aan dat telers momenteel volop de rekensom aan het maken zijn. 'De komende twee weken zullen zij een knoop moeten doorhakken.'

Met welke percentages rekening gehouden moet worden, geeft de directeur van Coöperatie Hoogstraten niet aan. Wel laat Vanderhallen weten dat voor Nederland geruchten gaan over een inkrimping van 30 procent van het tomatenareaal.


Relaties onder druk

De verminderde aanvoer heeft ook een grote impact op de veilingen. 'Het logistieke apparaat is ingesteld op een bepaald volume', geeft Vanderhallen aan. Als slechts een fractie wordt aangevoerd, dan wordt het volgens hem een flinke puzzel om mensen aan het werk te houden. 'We blijven open en transparant communiceren. Zo willen we vermijden dat we goede mensen kwijtraken die we in april weer heel hard nodig hebben.'

Ook de relaties met de afzet staan onder druk door een eventuele inperking van de teelt van tomaten en aardbeien. Retailers, groothandels en andere afnemers moeten deze winter op zoek naar alternatieve leveranciers. Spanje en Marokko worden het meest genoemd. 'Die relaties moet je later weer opbouwen. Dat is een uitdaging en brengt onze marktpositie in gevaar', geeft Vanderhallen bij Vilt aan.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer