Ook vertraging bij Vlaamse aanpak stikstof

Net als in Nederland verloopt in Vlaanderen de aanpak van de stikstofuitstoot uiterst traag. In het Vlaamse parlement worden vragen gesteld over het uitblijven van de aangekondigde vrijwillige opkoopregeling voor varkenshouders.

Ook+vertraging+bij+Vlaamse+aanpak+stikstof
© Twan Wiermans

De opkoopregeling is onderdeel van het stikstofakkoord dat in februari 2022 in Vlaanderen werd gesloten. Daarvoor is 200 miljoen euro gereserveerd. Circa negenhonderd bedrijven, een kwart van alle Vlaamse varkenshouders, komt daarvoor in aanmerking, meldt de website Vilt.be.

Net als de Nederlands stikstofminister Christianne van der Wal wacht Brussel op groen licht vanuit de Europese Commissie voor de opkoopregeling. De Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns kan nog niet zeggen wanneer deze in werking kan treden. Mogelijk duurt dit nog enkele maanden.


De vertraging in de stikstofaanpak leidt tot frustratie bij voorzitter Bart Dochy van de landbouwcommissie in het Vlaamse parlement. 'Als men hier al zo moeilijk over doet, dan ben ik weinig hoopvol over de manier waarop Europa naar ons kijkt. De vraag is of we dat op deze manier moeten blijven aanvaarden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer