'Hoe goed is uw accountant?'

De tijd van jaarverslagen en financiële verslagleggingen is weer aangebroken. Uw boekhouder of accountant wordt daar meestal zeer goed voor beloond, kijkend naar de winsten die er gemaakt worden. Partners in een groot kantoor kunnen zomaar miljoenen aan bonussen per jaar bijschrijven. Wat mij betreft een perverse wereld waar we helaas al aan gewend zijn geraakt.

%27Hoe+goed+is+uw+accountant%3F%27
© Dirk Hol

Het zij deze mensen blijkbaar gegund, als ze maar goed werk verrichten voor het bedrijf. Dat men daarvoor de grenzen van de wet opzoekt, is het logische gevolg. Zolang men de binnen de normen blijft, vindt de wetgever dat prima.

Maar er is een grijs gebied. Daarvoor hebben we de onafhankelijke Autoriteit Financiële Markten (AFM) die controleert of men netjes binnen de lijntjes kleurt.

Prima, zou je denken. Maar de AFM is niet meer dan een keffertje binnen de wolvenwereld. Onlangs werd dat bevestigd door een advies van de Raad van State. Dat advies hield in dat een accountantsbureau niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor fouten van zijn werknemers.

Een partij verkeerde bomen leveren en dan tegen de klant zeggen dat ik niet verantwoordelijk ben voor fouten van mijn personeel

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

'Schiet mij maar lek', dacht ik toen. Maar het werd nog gekker. Zelfs de hoogste rechter heeft op 20 december de grote accountantskantoren Ernst & Young en PricewaterhouseCoopers gelijk gegeven toen zij de AFM-boete, die over die verantwoordelijkheid ging, aanvochten.

Het lijkt wel of deze rechter op de stoel van de wetgevende macht is gaan zitten. Ik denk werkelijk dat hier de plank flink wordt misgeslagen. Financiële instellingen staan toch niet boven de wet?

Het zou namelijk betekenen dat mijn bedrijf ook niet meer verantwoordelijk is voor zijn werknemers. Heel bijzonder, een partij verkeerde bomen geleverd en dan tegen de klant zeggen dat ik niet verantwoordelijk ben voor fouten van mijn personeel?

Een bakker die zoete broodjes verkoopt die zout zijn? Sorry mevrouw, mijn personeel had gisteren een feestje, jammer. Schadevergoeding is uitgesloten. Zo werkt het niet in onze wereld, maar blijkbaar wel in de financiële wereld.

Later las ik dat een adviseur bij de Raad van State ook vicevoorzitter is van de raad van commissarissen van Ernst & Young. Maar nee, hij had zich niet met dit advies bemoeit. Er zijn, voor zover ik heb kunnen zien, nog geen Kamervragen over gesteld. Misschien komen die nog.

Beste Pieter of Caroline, ik hoop dat een van jullie deze column leest. Het nieuwe jaar begint alweer aardig op 2022 te lijken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer