'Voetbalwijsheid en meelopers'

Mijn favoriete voetballer is Willem van Hanegem. Niet alleen omdat hij een geweldige voetballer was, maar vooral om hoe hij als mens is. In een wedstrijd altijd voorop in de strijd en ploeggenoten beter laten voetballen. Hij kwam altijd op voor de gewone man en had net zoveel plezier als hij de G-tjes trainde of een groot elftal. Als hij van iemand zei dat hij 't een 'aardige' voetballer vond, dan was die voetballer eigenlijk grandioos.

%27Voetbalwijsheid+en+meelopers%27
© Dirk Hol

Het allerbelangrijkste: Van Hanegem is authentiek en altijd consequent in zijn mening. Hij laat zich niet snel beïnvloeden door meningen van anderen en onderbouwt zijn voetbalmening met kennis van zaken. Waarom vertel ik dat? Het lijkt wel of de wereld steeds meer bestaat uit meelopers en na-apers.

Heeft u vorige week Pieter Omtzigt gezien in het pensioendebat? Voor een lege zaal stond daar een kritische politicus met een vracht aan specialistische kennis en een goed onderbouwd verhaal. Hij wordt niet gehoord. De coalitie weet dat de meerderheid meegaat met het coalitievoorstel. Luisteren naar anderen is blijkbaar overbodig. Ik noem dat minachting van het politieke vak en minachting naar de kiezers.

Goed kunnen luisteren is een basisprincipe voor goede bestuurders. Enkele Tweede Kamerleden kunnen wel een beetje bijles gebruiken, tenzij ze hun taak als volksvertegenwoordiger niet serieus nemen. In ons kiesstelsel zijn mensen die stemmen trekken populair en die komen dan ook vaak hoger in de pikorde. Maar is kennis van zaken dan secundair?

Goed kunnen luisteren is een basisprincipe voor goede bestuurders

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Mijn ervaring is dat je met goed luisteren van iedereen iets kunt leren. Mensen met een tegendraadse mening zijn belangrijk. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar het verbreedt je kennis en je gezichtsveld.

Bij een grote kwekersbijeenkomst stond ik eens op om een spreker aan te pakken die een piramidefonds – dat bleek later – aan het promoten was. Daar was hij niet voor gevraagd. Hij probeerde de aanwezigen in de zaal te verleiden om geld te steken in een fonds met geweldige resultaten. Ik uitte mijn kritiek, maar twijfelde of ik daar goed aan deed, want de interesse was er. Een jaar later was de twijfel weg, toen bleek dat het om een louche figuur ging. Gelukkig was niemand meegegaan in zijn verhaal.

In de bestuurderswereld is het blijkbaar fijn om veel meelopers om je heen te hebben. De Omtzigten worden bij voorkeur genegeerd of uitgesloten. Nou, één ding weet ik zeker: deze types zijn een uitstervend geslacht, maar o zo hard nodig in de huidige tijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer