'Driekleur en terug naar de grondwaarden van onze democratie'

De Nederlandse vlag hangt overal. Op het rood-wit-blauw zijn we trots, zoals we trots zijn op wat ons landje presteert. Het rood-wit-blauw op zijn kop symboliseert veel meer dan alleen het boerenprotest. We zijn niet meer trots op hoe overheden met ons omgaan. Er is een breed gedragen onvrede dat als een gezwel woekert in de samenleving.

%27Driekleur+en+terug+naar+de+grondwaarden+van+onze+democratie%27
© Henk Bouwman

We zijn niet blij als we niet gehoord worden, als belastingambtenaren niet bestraft worden voor maatschappij-ontwrichtende missers, als rechters klassejustitie toepassen of de grondwet vergeten, als jeugdzorg besluiten neemt die gezinnen kapotmaken, als mensen gemangeld worden door instellingen waar niemand door fouten zijn baan verliest, als een ministerie liever een boete betaalt dan openheid van zaken geeft, als statushouders meer woonrechten krijgen dan onze eigen inwoners.

Ons mooi groene landje waar multinationals geen belasting hoeven te betalen, terwijl de hardwerkende burgers dit land overeind houden. Ja, de onvrede zit diep, nog dieper zit dat gevoel als je zelf slachtoffer bent.

Het poldermodel waarmee we samen succesvol de problemen te lijf gingen, is ingeruild voor een model waarin wetsdienaars luisteren overbodig vinden. Wederhoor is ingeruild voor 'we weten wel wat goed voor jullie is'. De onvrede wordt op deze manier alleen maar versterkt, het gezwel groeit. We moeten terug naar de grondwaarden van onze democratie. Vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Wederhoor is ingeruild voor 'we weten wel wat goed voor jullie is'

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Natuurlijk zijn stikstof- en andere problemen in onderling overleg oplosbaar en dictaten gaan dan niet werken. Maar als lieden met oogkleppen, zoals sommige figuren in de Tweede Kamer, met eenzijdig gebruik van wetenschappelijke kennis bezig zijn hun gelijk te halen, is dat ook bewijs van falend gezag. Zulke mensen zijn net zo schadelijk voor onze democratie als een Thierry Baudet die openlijk met Vladimir Poetin heult.

Onze minister-president is zijn gezag allang kwijt en daarbij is de aanstelling van Johan Remkes als bemiddelaar ook nog eens olie op het vuur. Als aangeschoten wild gaat Mark Rutte door, het vertrouwen wint hij niet meer terug.

We hebben een grote veegbeurt nodig bij de gevestigde orde. De problemen die we hebben lopen niet weg en vragen nog steeds om oplossingen. Laten we de lasten eerlijk verdelen, zodat draagvlak kan ontstaan voor wat er moet gebeuren.

Pijn lijden is overkomelijk als er maar perspectieven zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer