'Energie en moreel verval'

Waar in ons omringende landen wordt gezorgd dat bedrijven en burgers niet meer dan 15 procent hogere energiekosten gaan betalen, wacht ons kabinet eindeloos tot Prinsjesdag. Dan blijkt dat er geen steun komt voor het mkb.

%27Energie+en+moreel+verval%27
© Henk Bouwman

Daarom staan duizenden banen op de tocht in de glastuinbouw. Daar sluiten bedrijven hun deuren of stoppen in de winter met produceren. Enerzijds omdat glastuinders met de huidige energieprijzen nooit rendabel groenten of bloemen kunnen kweken, anderzijds omdat het geldende energiecontract zoveel waard is dat verkopen ervan een faillissement kan voorkomen.

Onze regering zit met een aantal crises die om acute oplossingen vragen, maar besluiten blijven uit. Ik vrees dat de situatie nu heftiger is dan in 2008. Als vervolgens door uitspattingen van het klimaat of door internationale tegenstellingen ook nog eens voedselschaarste ontstaat, kan de economische trein volledig ontsporen.

Kim Putters is de nieuwe man bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin zijn economische spelers vertegenwoordigd. 'Je kunt pas echt veranderingen doorvoeren als er draagvlak is', stelt Putters. Hij weet dat als geen ander. Maar het vertrouwen in de politiek is zo laag dat draagvlak creëren bijna onmogelijk is.

Onze regering zit met een aantal crises die om acute oplossingen vragen, maar besluiten blijven uit

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Het besluiteloze en verdeelde kabinet trapt op een zorgwekkende rem. Verkiezingen zullen broodnodige oplossingen ook alleen maar uitstellen. Geef daarom de SER wat meer vertrouwen. Daar worden zaken deskundiger gewogen dan door vluchtige bestuurders en politici.

Onze oosterburen zetten de leiding van Russische energiebedrijven, gevestigd in Duitsland, zonder pardon aan de kant en pakken zelf het stuur. Het is nog net geen nationaliseren, maar het komt in de buurt. Als ons kabinet naar omringende landen zou kijken, dan hoeven ze de lijnen maar te volgen die daar worden uitgezet. Zelfs dat is te veel gevraagd.

Mijn zoon is bezig met zijn laatste maanden in een glastuinbouwbedrijf. Over en uit, zijn ziel en zaligheid kon hij kwijt in zijn job. Dat wordt hem en zijn 180 collega's ontnomen en weegt zwaarder dan zijn ontslag. Bekwame telers en gezonde bedrijven moeten stoppen vanwege politieke redenen, om te janken zo verdrietig. Het economische kaartenhuis Nederland staat op instorten.

Eurocommissaris Frans Timmermans wil de exorbitante winsten van energiebedrijven afromen, een onmogelijke opdracht. Was dit maar uitvoerbaar. Zelfs Sywert van Lienden gaat zijn louche miljoenen niet terugbetalen, let maar op. Het mondkapjesonderzoek heeft al 5 miljoen euro gekost. Het morele verval wordt steeds zichtbaarder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer