NAV wil 'fatsoenlijk' markt- en prijsbeleid voor akkerbouwproducten

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) pleit voor een markt- en prijsbeleid voor akkerbouwproducten. Volgens de organisatie is dat noodzakelijk om boeren perspectief te bieden.

NAV+wil+%27fatsoenlijk%27+markt%2D+en+prijsbeleid+voor+akkerbouwproducten
© Burt Sytsma

De NAV vindt een 'fatsoenlijk' markt- en prijsbeleid vooral nodig voor bewaarbare producten zoals granen, suiker en olie- en eiwithoudende zaden. Stabiele prijzen voor deze producten moeten dan een voldoende stevige bodem vormen onder de hele landbouwproductie. De organisatie kondigt aan het standpunt in te brengen tijdens de gesprekken over het Landbouwakkoord.

'Voor alle landbouwproducten is een gelijk speelveld nodig, zowel binnen als buiten Europa', schrijft de NAV. Daarnaast vindt de organisatie dat voor het verdienvermogen van boeren substantiële ecoregelingen met langjarige contracten moeten worden ingevoerd. 'Veel langer dan de huidige GLB-periode van maximaal zes jaar.' Dat is volgens de NAV van nog groter belang voor het verdienvermogen van extensiverende boeren.


Heffingsvrije import

De akkerbouworganisatie constateert dat de verduurzaming van de landbouw in de Europese Unie (EU) sterk wordt geremd door de heffingsvrije import van goedkopere producten van derde landen. Hierbij mogen vanwege de vrijhandelsverdragen geen eisen worden gesteld aan de productiewijze.

Op Europees niveau is een politieke meerderheid voorstander van een CO2-heffing op import in het algemeen. 'Als een meerderheid voor een CO2-heffing is, dan is er vast ook een meerderheid te vinden voor een heffing op de import van landbouwproducten om de verduurzamende Europese landbouw te beschermen', stelt de NAV.


Landbouw- en Voedselraad

De NAV ziet graag dat er een Landbouw- en Voedselraad van de Verenigde Naties komt. Dat orgaan, vergelijkbaar met de Veiligheidsraad, moet de bevoegdheid krijgen om een prijsband voor de belangrijkste landbouwproducten vast te stellen en acceptabele strategische voorraden van de aangesloten landen bepalen. Verder zou de raad de exportquota van de belangrijkste producten moeten regelen plus de spelregels over hoe onderlinge uitruil van deze quota mogelijk is.

'Kort gezegd zou de Landbouw- en Voedselraad de oude internationale goederenovereenkomsten op kunnen poetsen', licht de NAV toe. De organisatie vindt dat de EU, 'de grootste agrarische markt', leiding kan nemen en het goede voorbeeld kan geven.

Hierbij doelt de NAV op kostprijsberekeningen voor de belangrijkste (stapel)producten en daarnaast verplichte groene braak en/of overgaan tot meer ethanolproductie of productie van andere niet-voedingsgewassen zoals biobased teelten.


Webinar Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen

In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gewerkt met digitale tools. Harde data helpen boeren en tuinders betere beslissingen te nemen. Maar sluiten oplossingen aan bij de praktijk, welke oplossingen zitten in de pijplijn en welke valkuilen komen we als sector tegen? In dit webinar van Nieuwe Oogst en Bayer gaan verschillende experts in op deze vragen. Aanmelden kan hier: Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen, 25 januari van 19.30 tot 20.30 uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer