NAV vraagt om vrijstelling bij teelt vanggewassen

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft in een brief aan minister Henk Staghouwer van LNV gevraagd een vrijstelling te verlenen voor de inzaai van vanggewassen in het kader van de vergroening.

NAV+vraagt+om+vrijstelling+bij+teelt+vanggewassen
© Persbureau Noordoost

Vanwege de droogte kiemen de vanggewassen nu niet zonder beregening en wanneer telers wachten met inzaaien, is het lastig om de achtwekentermijn te halen. Veel akkerbouwers zaaien na de oogst vangewassen in, met het oog op het Ecologisch Aandachtgebied in het huidige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Akkerbouwers staan nu voor keuze om een vanggewas te beregenen of geen vanggewassen te zaaien en zo de vergroeningspremie te verliezen, stelt de NAV in de brief. De vakbond vraagt Staghouwer om een vrijstelling te verlenen voor de teelt van vanggewassen, net als in 2018.


Verplichte periode

Als telers wachten met inzaaien tot na de droogte, is het vaak moeilijk om de verplichte periode van acht weken instandhouding van het vanggewas te halen. Dat geldt volgens de NAV vooral bij de teelt van wintertarwe na de vanggewassen, bij graan op graan en in gebieden waar akkerbouwers in de herfst ploegen.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer