NAV: aardappelcontractprijzen moeten fors omhoog

De contractprijzen van consumptieaardappelen moeten volgend seizoen fors omhoog vanwege de stijgende kostprijzen. Die conclusie trekt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) naar aanleiding van een kostprijsberekening voor een voorbeeldbedrijf op zand- en kleigrond.

NAV%3A+aardappelcontractprijzen+moeten+fors+omhoog
© DIRK HOL

De kostprijs voor tafelaardappelen komt 2,50 tot 3 euro per 100 kilo hoger uit dan in 2021. Die is berekend zonder btw en exclusief beregeningskosten. Aardappeltelers hebben in 2022 hogere kosten voor bemesting, energie, machines en gebouwen. De stijging komt vooral door de sterk gestegen energie- en grondstoffenprijzen.

De sterke stijging van de kostprijs vraagt om hogere contractprijzen. Die voor teeltjaar 2021 zijn gemiddeld 1 cent gedaald en daarmee onder de kostprijs gekomen. Om op het kostprijsniveau van 2022 te komen, is een stijging van minimaal 4 cent nodig. Daarbij wordt nog geen rekening gehouden met beregeningskosten.


Knolbehandeling

Bij tafelaardappelen zijn meestal de pootgoedkosten hoger dan bij fritesaardappelen. Ook de knolbehandeling is kostbaar. Het grootste verschil ten opzichte van fritesaardappelen zit in de bewaring. Tafelaardappelen worden vaak in kisten bewaard, wat fors duurder is dan los gestorte fritesaardappelen. Hierbij gaat de NAV uit van dezelfde netto-opbrengst.

Voor levering afland op zandgrond in 2022 wordt een kale kostprijs van 13,30 euro per 100 kilo gehanteerd. Voor kleigrond geldt een prijs van 15,90 euro per 100 kilo. Levering begin april uit de schuur betekent een kale kostprijs op zand van 17,50 euro per 100 kilo. Bij dit voorbeeldbedrijf komen telers op kleigrond uit op 20,60 euro per 100 kilo.


Stijging van 15 tot 20 procent

De kostprijzen zijn tussen 15 en 20 procent gestegen, blijkt uit de berekeningen. De NAV hanteert een marge van 15 procent op de kale kostprijs als vergoeding voor het risico dat de teler neemt. De reële kostprijzen worden dan voor afland op zandgrond 15,30 euro per 100 kilo en voor kleigrond 18,30 euro per 100 kilo. Voor levering in april uit de schuur geldt 20,20 euro per 100 kilo voor zand en 23,70 euro per 100 kilo voor klei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer