Oekraïne haalt 94 procent van graanoogst binnen

Graantelers in Oekraïne hebben ongeveer 94 procent van het ingezaaide areaal voor groeiseizoen 2022 kunnen oogsten. De totale graanoogst wordt geraamd op bijna 51 miljoen ton.

Oekra%C3%AFne+haalt+94+procent+van+graanoogst+binnen
© Burt Sytsma

Dit meldt het Oekraïense landbouwministerie aan persbureau Reuters. Het totale geoogste areaal komt op 10,9 miljoen hectare met een gemiddelde graanopbrengst van 4,7 ton per hectare. In 2021 werd in Oekraïne nog een record graanoogst binnengehaald van 86 miljoen ton. Lagere hectareopbrengsten en verlies van landbouwgrond aan Russische troepen zijn de oorzaak van de relatief kleine oogst dit jaar.

De tarweoogst daalde van 32,2 tot 23,5 miljoen ton en voor gerst van 9,4 tot 5,8 miljoen ton. Voor tarwe geldt dat ongeveer 4,9 miljoen hectare van de ingezaaide 6 miljoen hectare is geoogst. Vooral in het noordoosten en zuidoosten van Oekraïne is vanwege de vijandelijkheden naar verhouding veel tarwe op het land blijven staan.


23,5 miljoen ton mais

Voor mais gaat het landbouwministerie ervan uit dat 85 procent van het areaal daadwerkelijk geoogst is met een totale opbrengst van 23,5 miljoen ton. De hectareproductie komt op 6,6 ton per hectare. Verder zijn vrijwel alle zonnebloempitten en suikerbieten in Oekraïne geoogst. De oogstraming gaat uit van 10,5 miljoen ton zonnebloempitten en 9 miljoen ton suikerbieten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer