Start-up ontwikkelt met mais diarreevaccin voor varkens

De Amerikaanse start-up Mazen Animal Health maakt orale vaccins op basis van transgene mais. Zo worden dieren via het voer extra beschermd tegen zieken. Het belangrijkste kandidaat-vaccin waar nu aan wordt gewerkt, is dat tegen PED, een besmettelijk diarreevirus bij varkens.

Start%2Dup+ontwikkelt+met+mais+diarreevaccin+voor+varkens
© Jos Thelosen

Mazen Animal Health gaat dit jaar in North Carolina een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum opzetten. De start-up heeft ervaring met agrarische biotechnologie en is gespecialiseerd in het genetisch modificeren van mais. Een team van tien wetenschappers gaat aan de slag om mais te benutten als afgiftesysteem van antigenen in het dier.

Met recombinant-DNA-technologie worden maisplanten ontwikkeld die de basis zijn van orale vaccins. Genen die coderen voor de aanmaak van antigenen worden in de cellen van de maisplant gebracht. Die specifieke eiwitdeeltjes komen tot expressie in het kiemplasma in de maiskorrels. Deze vaccinbevattende korrels worden gemalen, gedroogd en gemengd in diervoeders.


Tijd en geld besparen

Het meegeven van extra bescherming via het maag-darmkanaal is volgens de start-up diervriendelijk, hygiënisch en veiliger. Wat betreft arbeid is via het voer vaccineren aanzienlijk minder belastend voor dierhouders. Zo kan tijd en geld worden bespaard, stelt Mazen Animal Health.

Mais is geschikt voor het geleidelijk afleveren van vaccins in de darmen. De koolhydraten en enzymremmers in mais beschermen vaccinantigenen tegen te snelle afbraak in het spijsverteringskanaal. Mazen Animal Health ziet het besmettelijke diarreevirus PED als belangrijkste vaccin-kandidaat.


Wettelijke goedkeuring

Het coronavirus infecteert de dunne darm en veroorzaakt ernstige diarree en uitdroging. Diverse studies over de werkzaamheid van het vaccin zijn in gang gezet als voorbereiding op wettelijke goedkeuring en productlancering.

Het bedrijf teelt dit jaar transgene mais voor het vaccin op ruim 100 hectare in Californië, meldt Mazen Animal Health op National Hog Farmer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer