Biotech biedt oplossing biggendiarree

Een mogelijk alternatief voor antibiotica bij biggendiarree is het voeren van zaden die hiertegen antilichamen bevatten. Onderzoekers van de Universiteit Gent testen dit nu in de praktijk. In het gunstigste geval komt de technologie binnen drie tot vier jaar op de markt.

Biotech+biedt+oplossing+biggendiarree
© ZLTO

Onderzoekers Ann Depicker en Nico Callewaert van de Universiteit Gent werken samen aan een manier om in plantenzaden biotech-medicijnen te produceren, meer concreet antilichamen. Dit is interessant omdat zaden op grote schaal geproduceerd en gemakkelijk en goedkoop gestockeerd kunnen worden tot een epidemie of snel verspreidende infectieziekte uitbreekt, zoals ebola of griep

Humane toepassing

Voor de techniek een humane toepassing krijgt, worden de mogelijkheden bij varkens onderzocht, omdat de anatomie van een varken het dichtst aanleunt bij die van de mens. De case met biggendiarree was de eerste waarvoor het team de technologie in de praktijk uittestte.

'Door biggen soja met antilichamen te eten te geven, konden we de verspreiding van diarree zonder antibiotica onder controle houden', aldus de onderzoekers. oepassing in de praktijk laat nog drie of vier jaar op zich wachten, 'in het beste geval', omdat de technologie eerst nog in 'echte stallen', onder realistische praktijkomstandigheden, getest moet worden.

Geaccepteerd

TOm de antistoffen in plantenzaden te produceren, maken de teams van Depicker en Callewaert gebruik van ggo-technologie. Maar in tegenstelling tot toepassingen in voeding, ligt de maatschappelijke aanvaardbaarheid van toepassingen in medicijnen fors hoger, schrijft het Vlaams Informatiecentrum voor Land- en Tuinbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer