Koreaans bedrijf produceert microknollen in Enschede

In een laboratorium in Enschede is het Zuid-Koreaanse bedrijf E Green Global (EGG) deze zomer gestart met de productie van microknollen voor de vermeerdering van aardappelen.

Koreaans+bedrijf+produceert+microknollen+in+Enschede
© E Green Global

De officiële opening van de eerste Europese productielocatie van EGG in het Overijsselse Enschede vond dinsdag plaats. De algemeen directeur en oprichter Keejoon Shin van EGG was daarbij aanwezig. Voor de productie van microknollen werd tevens een overeenkomst voor samenwerking getekend met de Egyptische landbouworganisatie El Boghdadeya Group.


Keejon Shin (2e van rechts), oprichter en directeur van EGG, tekent samen met vertegenwoordigers van de Egyptische landbouworganisatie EBG een overeenkomst voor de productie van microknollen.
Keejon Shin (2e van rechts), oprichter en directeur van EGG, tekent samen met vertegenwoordigers van de Egyptische landbouworganisatie EBG een overeenkomst voor de productie van microknollen. © Haijo Dodde

EGG is in 2009 opgericht en heeft zich gespecialiseerd in de productie van microknollen. Deze knollen worden opgekweekt uit in-vitroaardappelplantjes. Dat is een gepatenteerd proces en gebeurt volledig onder laboratoriumomstandigheden. De uiteindelijke microknollen zijn zo groot als erwten en worden uitgeplant met een plantdichtheid van zo'n 80.000 stuks per hectare.


Minder veldgeneraties

Na één jaar wordt prebasispootgoed geoogst en dat moet na nog twee of drie veldgeneraties voldoende pootgoed opleveren voor de teelt van consumptieaardappelen. Epi Postma, de vertegenwoordiger van EGG in Europa, legt uit dat deze wijze van aardappelvermeerdering als voordeel heeft dat minder veldgeneraties nodig zijn, er minder ziektedruk is en vooral dat er bespaard kan worden op transport- en bewaarkosten voor uitgangsmateriaal voor de aardappelteelt.


EGG heeft al productielocaties voor microknollen in Korea zelf, in China en in de Verenigde Staten. In zijn speech tijdens het openingssymposium zei directeur Shin dat hij blij is met het eerste laboratorium in Europa. 'Wij denken dat we met microknollen een bijdrage kunnen leveren aan het opschalen van de wereldwijde aardappelproductie. Het is nu ons doel om met meerdere aardappelbedrijven samenwerkingsverbanden aan te gaan om de vermeerdering verder op te pakken.'


Bijdrage aan pootgoedsector

Directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) feliciteert EGG met het nieuwe laboratorium in Enschede. 'Innovaties zijn enorm belangrijk voor de wereldwijde aardappelketen en het is heel mooi dat een bedrijf als EGG zich daarvoor vestigt in Nederland. Het kan een bijdrage leveren aan onze pootgoedsector, hoewel de innovatie zich nog wel moet bewijzen natuurlijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer