'Onvoorspelbaarheid is het nieuwe normaal in 2023'

De belangrijkste trend is misschien wel dat niets meer te voorspellen lijkt. De onvoorspelbaarheid is het nieuwe normaal. Denk aan het klimaat, ontwikkelingen op financiële markten en leveringszekerheid en betaalbaarheid van producten en diensten.

%27Onvoorspelbaarheid+is+het+nieuwe+normaal+in+2023%27
© Dirk Hol

Het heeft grote gevolgen voor onze welvaart, maar ook welzijn. De onvoorspelbaarheid brengt extra zorgen met zich mee. Waar gaat het heen? Met de wereld, met Europa, met Nederland, met de agrarische sector, met toeleveranciers en afnemers?

Het lijkt allemaal bedreigend, maar dynamiek en verandering bieden ook kansen. Denk aan de koplopers in de sector. Welke kansen ziet u? Iedere ondernemer doet er goed aan te werken aan toekomstscenario's.

Waar richten boeren en tuinders zich dan op? Om die vraag te beantwoorden, voert de redactie van Nieuwe Oogst jaarlijks een trendonderzoek uit. Traditiegetrouw openen we met die uitkomst de eerste editie van het nieuwe jaar.

Het lijkt bedreigend, maar verandering biedt ook kansen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het valt op dat agrarisch ondernemers zich steeds sneller moeten aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat betekent continu alert zijn, verbeteren en vernieuwen. Lenig ondernemerschap is bepalend, tijd om achterover te leunen kan niet meer.

Uit het Nieuwe Oogst-onderzoek blijkt dat boeren en tuinders volop anticiperen op de ontwikkelingen die op hen afkomen. Bijvoorbeeld op het veranderend klimaat, op de stijgende energieprijzen en emissiearme productiewijze door te innoveren, te extensiveren of uit te kijken naar een nieuwe bedrijfslocatie.

Het laat zien hoe veerkrachtig de sector is. Dat is maar goed ook, want zoals Peter Elverding, voormalig bestuursvoorzitter van DSM en commissaris bij onder meer FrieslandCampina zei: 'Bedrijven die zich niet aanpassen, sterven uit als dinosaurussen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer