Melkveehouder haalt mais uit rantsoen en teelt eigen krachtvoer

Melkveehouder en akkerbouwer Hendrik Wesselink uit het Gelderse Zelhem teelt zijn eigen krachtvoer en gebruikt al jaren geen mais meer in het rantsoen. Hij is één van de 35 Achterhoekse boeren die aan de slag gaat met het Markemodel. Een regionaal sturingsmodel, waarbij boeren beloond worden voor bovenwettelijke prestaties.

'Wij willen samen tot een goede en betere oplossing komen dan nu het geval is. Nu wordt het door de regering van bovenaf opgelegd. Wij willen doelen stellen en als je die haalt, wordt je beloond', stelt Wesselink. De financiële vergoeding ligt gemiddeld op zo'n 3.000 tot 4.500 euro per bedrijf per jaar.

Voor veel maatregelen die Wesselink al jaren uitvoert, krijgt hij nu een vergoeding. Het verbeterpunt zit voor hem op CO2. Daar gaat hij in 2023 aan werken. 'Wij weiden de koeien in kort gras en maaien het lange gras. Dit jaar gaan we frequenter maaien. Dan is het gras beter verteerbaar en dat zorgt voor minder CO2-uitstoot.'


Mengkuil

Wesselink teelt veel voer zelf. Zo bestaat het rantsoen uit verschillende snedes kuil, erwten, bieten en tarwe. De bieten worden van augustus tot april vers gevoerd, van de overige bieten maakt hij een mengkuil voor de zomer. Eén keer in de maand plet hij zijn zelf geteelde tarwe. 'Er zit tarwe in het rantsoen om het gras goed te laten verteren in de koe. We controleren de mest en passen zo nodig het rantsoen aan.'

Door veel voer zelf te telen, is Wesselink wel druk. De teeltkosten zijn toegenomen, maar die voor de aankoop van krachtvoer afgenomen. 'De grote winst zit hem in de gehaltes in de melk, die zijn expliciet gestegen.' Dit model biedt Wesselink perspectief voor de toekomst. 'Misschien kan dit de GLB-steun wel vervangen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer