Eigen krachtvoer malen en inkuilen

Zelfgeteelde granen hoeven niet helemaal droog te worden om ze lang op te slaan. De Finse firma Nipere toonde op de veehouderijbeurs EuroTier in het Duitse Hannover de Rivakka Greenmaker G8 Bagger. Deze machine maalt de granen en perst ze in een slurf onder toevoeging van zuren.

Eigen+krachtvoer+malen+en+inkuilen
© John Lamers

Voordeel van deze techniek is dat het graan niet helemaal droog hoeft te zijn. 'Het beste is een vochtgehalte van 20 tot 30 procent', zegt Tony Erlands van Nipere. 'Tot 35 procent kan ook nog. Daarboven lukt het niet goed meer om het gemalen graan nog naar de slurf te verpompen.'

De aandrijving van de machine is vrijwel geheel mechanisch en daardoor eenvoudig. De trekker drijft via de aftakas de maalwalsen en de pers aan die het gemalen graan in de slurf brengt.

De trekker staat in neutraal en de wielen van de machine worden hydraulisch aangedreven. Die duwt het geheel naar voren en zorgt dat de slurf goed wordt gevuld, zodat er weinig lucht in achterblijft zonder dat het plastic te strak te komt staan.


Vochtig graan

Dat het graan niet helemaal droog hoeft te zijn, is zeker in Finland een voordeel. Het lukt volgens Erlands lang niet altijd om graan voldoende af te laten rijpen, voordat het winterweer invalt. Het zou dan nagedroogd moeten worden. Dat is met dit apparaat niet meer nodig. Door het malen en het toevoegen van zuur wordt het graan goed geconserveerd in de slurf.De machine kost ongeveer 65.000 euro. Nipere maakt verder bijvoorbeeld ook hamermolens, apparatuur voor een eigen voerfabriek en om bijvoorbeeld gerst te onthullen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer