Minder vraag naar mengvoer door dierziekten en oorlog

De vraag naar mengvoer in de EU-landen zal dit jaar lager liggen dan eerder werd verwacht. De Europese diervoederorganisatie Fefac verwacht dat er 145 miljoen ton wordt geleverd. Dat is 5 miljoen ton minder dan vorig jaar.

Minder+vraag+naar+mengvoer+door+dierziekten+en+oorlog
© Twan Wiermans

De toegenomen dierziekten zoals vogelgriep en Afrikaanse varkenspest en de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn de belangrijkste oorzaken. Grote voerproducerende landen voorspellen voor komend jaar zelfs een daling van de voerproductie van 8,8 tot 1,5 procent door verstoringen van de toeleveringsketen. Alleen voerproducenten in de Oostzeelanden, Ierland, Polen, Bulgarije en Slovenië houden hun voerproductie op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar, verwacht Fefac.

De varkensvoersector wordt dit jaar waarschijnlijk het zwaarst getroffen. De varkensvoerproductie neemt naar schatting met 5,6 procent af. Dit is voornamelijk te wijten aan Afrikaanse varkenspest. De situatie is volgens Fefac vooral kritiek in België (-11 procent), Denemarken (-9 procent), Portugal (-8,4 procent), Duitsland (-8 procent), en Tsjechië (-7,4 procent). Nederland en België blijven hun varkensstapels inkrimpen om de milieuemissies in de landbouw te verminderen.

De pluimveevoersector in de EU zal in 2022 een productiedaling van 3,4 procent zien ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is voornamelijk te wijten aan de verspreiding van vogelgriep over de EU, waar Frankrijk, België, Italië en Hongarije bijzonder zwaar getroffen landen zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer