Weegt duur voer op tegen extra melk?

Kosten van krachtvoer en bijproducten zijn naar ongekende hoogten gestegen. Soms is het financieel aantrekkelijk om duur voer niet aan te kopen en de koeien wat meer eigen ruwvoer te laten vreten. De beste strategie verschilt per bedrijf en is afhankelijk van diverse factoren als ruwvoerpositie en de capaciteit van de koeien en de ondernemer.

Weegt+duur+voer+op+tegen+extra+melk%3F
© Twan Wiermans

Zowel bijproducten als mengvoeders zijn sinds vorig najaar flink gestegen in prijs. En nog steeds lopen de prijzen verder op.

De notering voor een eenvoudige A-brok bij mijnvoer.nl is 27,75 euro per 100 kilo. Hiermee heeft de brokprijs voor melkveehouders een recordhoogte bereikt. In de meeste jaren zit de prijs van A-brok ergens tussen de 20 en 24 euro per 100 kilo.


Eiwitrijke krachtvoeders aan de prijs

Ook eiwitrijke krachtvoeders zijn duur. Bij Farmers4all betaal je momenteel 45,70 euro per 100 kilo sojaschroot. Overigens is dit wel minder dan begin dit jaar. In de derde week van januari piekte de prijs op 53,20 euro.

Volgens marktkenners is het einde van de stijging van de brokprijs nog niet in zicht. De hoge prijzen hebben alles te maken met een krapte aan grondstoffen op de wereldmarkt. Dat houdt de komende winter aan, is de verwachting. Wat hierbij ook meespeelt, is dat er het laatste jaar veel problemen zijn op het gebied van logistiek. Het blijkt lastig om veevoergrondstoffen van A naar B te brengen en de kosten daarvan zijn fors gestegen.


Graanprijzen blijven hoog

De prijzen van granen blijven het komende halfjaar hoog. De aankomende maanden komt er meer bietenpulp beschikbaar, al is de leverbaarheid door logistieke vraagstukken nog beperkt. In navolging van de graanprijzen is de prijs van bietenpulp ook flink opgelopen en is de top van de prijspiek waarschijnlijk nog niet bereikt. Tarwegries is duur en krap leverbaar. Raapschroot is zeer beperkt beschikbaar en de prijs is hoog.

Niet alleen krachtvoer is flink aan de prijs. Dat geldt ook voor vochtige bijproducten. Daar komt nog bij dat de beschikbaarheid van diverse producten te wensen over laat. De prijs van bierbostel ging deze week omhoog met een dubbeltje naar 3,10 euro per procent droge stof. De prijs van aardappelpersvezel steeg deze week met 2 euro naar 39,50 euro per ton. Voor aardappelstoomschillen en aardappelsnippers geldt dat het aanbod krap is. Dat vertaalt zich in een opwaartse prijsdruk.


Kwaliteit ruwvoer valt tegen

Ondanks de hoge prijzen van krachtvoer en vochtige bijproducten worden ze toch verkocht. Voor veel melkveebedrijven geldt dat er dit jaar voldoende of zelfs veel ruwvoer is gewonnen. Maar de kwaliteit valt lang niet altijd mee.

Op veel bedrijven is het dus een lastige puzzel om de voorjaarskuilen te verwerken in een rantsoen waarmee de koeien goed melk produceren. Vaak past een aanvulling vanuit vochtige bijproducten of specifieke krachtvoeders goed.


Sturen op voersaldo

De vraag is dan steeds of het extra melkgeld opweegt tegen de kosten van dure aankoopvoeders. Sturen op de laagste voerkosten per kilo melk is niet altijd de verstandigste strategie, waarschuwt Alfa Accountants en Adviseurs. Volgens adviseur Jelmer Sietzema is het slimmer om te sturen op het totale voersaldo op bedrijfsniveau. En dan kan blijken dat het verhogen van de melkproductie door het verrijken van het rantsoen met bijvoorbeeld bierbostel financieel gezien toch goed kan uitpakken.

Het is wel zaak om in de gaten te houden dat deze strategie ook gevolgen heeft voor de energiekosten, mestafzet en fosfaatrechten. Sietzema: 'Het optimum is voor ieder bedrijf verschillend en moet ook passen bij de capaciteit van de koeien, de ondernemer en de omstandigheden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer