Kamerleden+VVD+eisen+snel+herstel+hoeves
Nieuws
© Joost de la ourt

Kamerleden VVD eisen snel herstel hoeves

VVD-Tweede Kamerleden Jan Middendorp en Helma Lodders dringen aan op een snel herstel van agrarische hoeves in Flevoland. Dat blijkt uit schriftelijke vragen aan de ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Carola Schouten van Landbouw.

Flevoland telt 164 pachthoeves. De ministers lieten vorig jaar de Tweede Kamerleden weten dat er 130 klachten en onderhoudsverzoeken zijn binnengekomen. Middendorp en Lodders vinden dat 130 klachten op een totaal van 164 hoeves voldoende moet zijn om 'alles op alles' te zetten om daadwerkelijk zo snel als mogelijk over te gaan op herstelwerkzaamheden voor deze hoeves.

Twijfels

De Tweede Kamerleden betwijfelen of de pachtnorm en de systematiek om deze te berekenen, nog wel adequaat en actueel zijn gezien de vergelijkbare staat van een groot aantal pachthoeven en de uitspraak van de Grondkamer. De Grondkamer stelde in december vorig jaar een Flevolandse pachter van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) in het gelijk in een geschil over de hoogte van de pachtsom. Het argument van de pachter dat zijn gebouwen niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen, is daarmee gehonoreerd.


Middendorp en Lodders vragen de ministers 'wat deze uitspraak zegt over de pachtnormen nu blijkt dat er in deze specifieke zaak door de Grondkamer alleen nog maar naar de doelmatigheid van de hoeve is gekeken en nog niet naar de staat van de hoeve, terwijl dit gebouw al ongeveer zeventig jaar niet is gerenoveerd'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 6°
  25 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer