Hoevepachters+toch+nog+hoger+aangeslagen
Nieuws
© Joost de la ourt

Hoevepachters toch nog hoger aangeslagen

Werkgroep Pacht Flevoland van LTO Noord is verontwaardigd dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) de pachters van agrarische bedrijfsgebouwen en woningen in rijkseigendom toch een hogere pacht oplegt.

Hoevepachters betalen dit jaar 1,72 procent meer voor bedrijfsgebouwen en een opslag van 4,1 procent voor de woning. De verhoging is opmerkelijk, omdat de Grondkamer onlangs nog een hoevepachter in het gelijk heeft gesteld in een bezwaar tegen de pachtsom van het RVB.

De rechter bevestigde met de uitspraak dat de doelmatigheid van de gebouwen tekort schoot en verlaging van de pachtprijs op zijn plaats was. Het RVB kampt met een achterstand in het groot onderhoud en de renovatie van de ruim 160 pachthoeves in Flevoland. Toch wordt de pachtsom daar niet op aangepast.

Aparte inschatting

LTO Noord heeft naar aanleiding van de uitspraak contact opgenomen met het RVB en gevraagd om een collectieve vermindering van de hoevepacht. De vastgoedbeheerder vindt echter dat ieder geval aparte inschatting behoeft.

LTO Noord is teleurgesteld in de opstelling van het RVB. Het betekent dat iedere hoevepachter individueel om een herwaardering van de pachtprijs moet vragen. 'Het is heel frustrerend allemaal. We zijn al een paar jaar aan stoeien over het onderwerp, krijgen steun van de Grondkamer en uit de Tweede Kamer. Dit bezorgt de Grondkamer alleen maar extra werk', zegt Jan Wisse van LTO-werkgroep Pacht Flevoland.

Handreikingen

Wisse raadt hoevepachters aan kritisch te kijken naar hun aanslag om te beoordelen of ze een herwaardering aanvragen op basis van de hoogst toelaatbare pachtprijs. De LTO-werkgroep heeft daarvoor een notitie met handreikingen opgesteld. Die wordt binnenkort met de LTO-leden kortgesloten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer