Tekort aan dierenartsen dreigt ook in Duitsland

In Duitsland dreigt een tekort aan dierenartsen, vooral voor de grotere landbouwhuisdieren. Daarvoor waarschuwt het Bundesverband der Praktizierenden Tierärzte (BPT). Volgens BPT heeft dit onder meer te maken met te veel bureaucratie, een gebrek aan balans tussen werk en privéleven en starre arbeidstijdenwetten.

Tekort+aan+dierenartsen+dreigt+ook+in+Duitsland
© Twan Wiermans

Het Duitse landbouwvakblad TopAgrar meldt dat van de ongeveer 22.000 dierenartsen in Duitsland er ongeveer 3.500 in de zorg voor landbouwhuisdieren werken. Een tekort aan dierenartsen is niet alleen een probleem in Duitsland.

Het speelt in meer Europese landen, waaronder in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk. In Nederland is er al een aantal keer over gesproken in de Tweede Kamer. In Frankrijk heeft de overheid een actieprogramma uitgerold om het probleem aan te pakken. De eerste resultaten daarvan zijn al merkbaar, doordat er meer studenten zijn op de opleidingen voor dierenartsen.


Ongeschikte selectieprocedures

In Duitsland speelt ook het gebrek aan jongeren mee dat voor de opleiding kiest. BPT spreekt over 'ongeschikte selectieprocedures' bij de universiteiten. Ook speelt mee dat universitair afgestudeerden de nabijheid van de stad zoeken en streven naar meer evenwicht tussen privé en werk.


Dat is lastig te combineren met de weekend- en nachtdiensten die horen bij het werk als dierenarts in de veehouderij. Volgens BPT is er daarnaast spraken van veel registratie- en rapportageverplichtingen, wat veel jonge dierenartsen afschrikt. BPT roept op om de arbeidstijdenwet flexibeler te maken en de bureaucratie te verminderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer