WTO veroordeelt Colombiaanse invoerboete op EU-diepvriesfriet

In het handelsconflict over Colombiaanse importtarieven op diepvriesfriet uit Duitsland, België en Nederland heeft de Europese Unie naar eigen zeggen een eindoverwinning behaald. Arbiters van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben in een beroepsprocedure bevestigd dat de door Colombia in 2018 opgelegde tarieven strijdig zijn met de WTO-regels.

WTO+veroordeelt+Colombiaanse+invoerboete+op+EU%2Ddiepvriesfriet
© Twan Wiermans

Het besluit is een overwinning voor de Europese producenten en zal naar verwachting gevolgen hebben voor de export van diepgevroren frites ter waarde van ruim 20 miljoen euro per jaar. Colombia moet nu zijn douaneregels in overeenstemming brengen met de uitspraak van de arbiters. Als het dat weigert, kan de EU toestemming vragen om vergeldingstarieven op te leggen.


Betrokkenen in de EU zijn blij met de uitspraak. De importtarieven beperkten de toegang tot de Colombiaanse markt voor EU-producenten op oneerlijke wijze. De WTO oordeelde al in oktober dat de heffingen moesten worden opgeschort, maar tegen die beslissing ging Colombia in beroep. Die beroepsprocedure heeft nu ook negatief uitgepakt voor de Zuid-Amerikanen.

De export van bevroren friet naar Colombia vanuit België, Nederland en Duitsland bedroeg in 2016 23 miljoen euro. De Colombiaanse invoerrechten werden in november 2018 ingesteld voor een periode van twee jaar en waren gericht op bijna de gehele uitvoer van bevroren friet uit de EU naar Colombia.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer