Blauwtongvirus hangt in de lucht

Begin 2020 en in het najaar van 2019 zijn nieuwe gevallen van blauwtong, veroorzaakt door blauwtongvirus serotype 8 (BTV-8), aangetoond in België. 'Eén van die geïnfecteerde bedrijven ligt dicht bij de Nederlandse grens', zegt Piet Vellema, dierenarts kleine herkauwers bij GD.

Blauwtongvirus+hangt+in+de+lucht
© Johan Wissink

In Nederland zijn er volgens Vellema geen infecties aangetroffen, maar de kans daarop neemt wel toe. 'Als BTV-8 in België overwintert, kan het virus zich de komende maanden verspreiden. Dan is het niet uitgesloten dat ook Nederland daarmee te maken krijgt.'

België verklaarde maart 2019 het hele grondgebied tot beperkingsgebied. Voor het hele land gelden beperkingen voor dieren die het land verlaten. Sinds december 2018 komt er ook BTV-8 voor in Zuidwest-Duitsland.

Knutten

Het virus wordt overgebracht via knutten en die zijn vanwege de zachte winter dit jaar mogelijk vroeger actief. Volgens Vellema is er geen economische reden om schapen en geiten te vaccineren. 'BTV-8 gaat sinds 2015 met heel weinig klinische verschijnselen gepaard. Iedere veehouder zal op basis van zijn of haar situatie zelf moeten beslissen om wel of niet te vaccineren.'

Schapen vertonen na infectie vaak ernstigere ziekteverschijnselen dan runderen of geiten. Soms zie je nauwelijks iets, terwijl andere schapen ernstig ziek zijn met hoge koorts en zwelling en ontsteking van vooral mond- en neusslijmvlies.

LTO houdt de situatie in de omliggende landen in de gaten. 'Ondanks dat er in Nederland geen blauwtong is, adviseren wij schapenhouders langs de Duitse en Belgische grens om toch te vaccineren', zegt voorzitter Saskia Duives-Cahuzak van LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Melkvee

Volgens dierenarts Rianne Klerx bij Dierenartsen Midden Brabant koos vorig jaar een deel van de melkveehouders voor vaccinatie tegen blauwtong. 'Het virus is vorig jaar onder andere meermaals aangetoond in de Belgische provincie Luxemburg. Omdat een knut geen onderscheid maakt tussen grenzen, bestaat de kans dat het virus op termijn ook Nederland treft.'

De basisvaccinatie van blauwtong bestaat uit twee vaccinaties, met een interval van drie weken. Dieren die vorig jaar gevaccineerd zijn, hebben dit jaar alleen een herhalingsvaccinatie nodig om beschermd te blijven.

Verschijnselen

Klerx raadt aan om ruim voor de zomer te vaccineren, voor het warmer wordt. De verschijnselen van blauwtong bij runderen zijn: koorts, productiedaling, afwijkingen aan slijmvliezen, zweren aan de spenen en zwelling van de kroonrand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer