Rli: financiële sector moet sneller duurzaam investeren

In Nederland wordt nog veel te weinig duurzaam geïnvesteerd. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Volgens het adviesorgaan moet de financiële sector versneld in beweging komen om dit te veranderen. De overheid moet zorgen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Rli%3A+financi%C3%ABle+sector+moet+sneller+duurzaam+investeren
© Twan Wiermans

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur overhandigde donderdag zijn advies 'Financiering in transitie: naar een actieve rol van de financiële sector in een duurzame economie' aan minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën.

In het advies beveelt de Rli de minister van Financiën een aantal concrete maatregelen te nemen die zijn gericht op het versneld in beweging brengen van de financiële sector. Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen die Kaag al aan de Tweede Kamer heeft aangekondigd in haar Beleidsagenda voor duurzame financiering van 7 juli.


Breder dan CO2-uitstoot

Zo adviseert het adviescollege voor regering en parlement om duurzame ontwikkeling in het businessmodel van financiële instellingen te verankeren. De verantwoording over duurzaamheidsbeleid moet breder dan alleen de CO2-uitstoot. Het is volgens Rli noodzakelijk om bijvoorbeeld verantwoording af te leggen over het effect van economische activiteiten op biodiversiteit en grondstoffengebruik.

Rli tipt Kaag bovendien om verduurzaming een grotere rol in het toezicht op de financiële sector te geven. Ook vraagt het adviesorgaan duurzame beleggingen in het nieuwe pensioenstelsel te stimuleren en een volwaardige nationale investeringsinstelling te creëren.


Fundament nieuwe investeringsinstelling

Volgens de raad kunnen Invest-NL en delen van het Nationale Groeifonds en Klimaatfonds het fundament vormen voor een nieuwe investeringsinstelling waarin overheid en bedrijfsleven samen kunnen zorgen voor veel meer duurzame investeringen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer