Aanvoer vleesvarkens bij slachterijen trekt tweede jaarhelft aan

De aanvoer van vleesvarkens bij Nederlandse slachterijen trok de tweede helft van 2022 aan. Vleesvarkenshouders hebben een tandje bijgezet wat betreft de groei van hun varkens. Toch blijft het aantal verwerkte kilo's varkensvlees ongeveer 1,25 procent onder het recordniveau van 2021. Dat is een minder grote daling dan halverwege het jaar het geval was. Toen was de productiedaling zo'n 5 procent.

Aanvoer+vleesvarkens+bij+slachterijen+trekt+tweede+jaarhelft+aan
© Jos Thelosen

Tot en met week 49 hebben Nederlandse varkensslachterijen 14,88 miljoen vleesvarkens geslacht. Dat zijn er ruim 146.000 minder dan in dezelfde periode van 2021 (-1 procent). Halverwege het jaar leek het slachtaantal uit te draaien op een forsere daling. Tot en met juni werden zo'n 330.000 vleesvarkens minder geslacht (-5 procent) dan in het eerste half jaar van 2021.

Dat ligt ook in de lijn met de daling van het aantal varkensplaatsen door de uitwerking van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Het herstel van de vleesvarkensproductie is waarschijnlijk toe te schrijven aan de betere groeiprestaties op de varkensbedrijven.


Gestegen voerkosten

Het gemiddelde slachtgewicht per varken ligt over de afgelopen 49 weken op 99,5 kilo. Dat is ruim 300 gram lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De fors gestegen voerkosten maken het aantrekkelijker om vleesvarkens bij wat lagere eindgewichten af te leveren. De laatste kilo's vergen het meeste voer.

Het vleespercentage van de geslachte varkens ligt dit jaar tot nu toe op gemiddeld 59,0 procent. Dat vleespercentage is identiek aan het gemiddelde in dezelfde periode van 2021, blijkt uit de marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Buitenlandse slachterijen

De export van vleesvarkens is dit jaar voor het eerst in jaren weer wat gestegen, blijkt ook uit die RVO-cijfers. Er zijn in de eerste 49 weken bijna honderdduizend dieren meer naar buitenlandse slachterijen vervoerd. De import van vleesvarkens is onbeduidend. Dat betekent dat de Nederlandse varkenshouderij met minder vleesvarkensplaatsen toch bijna even productief bleef.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer