Ontwikkeling varkensprijzen lijkt optimistischer

Het aanbod van slachtrijpe varkens neemt de komende maanden af in landen met de hoogste varkensvleesproductie. De varkensprijs lijkt een voorzichtig stijgende koers in te zetten.

Ontwikkeling+varkensprijzen+lijkt+optimistischer
© Henk Riswick

Dit signaal wordt ook door verschillende handelaren afgegeven, zegt DLV Advies. In de eerste zeven maanden van 2022 daalde de varkensvleesproductie in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk met 4 procent op jaarbasis.

Alhoewel de DCA Beursprijs 2.0 in twee weken tijd een plus van 4 eurocent doorvoerde, bleven andere noteringen achter. Tot Vion afgelopen week zijn vleesprijs met 2 cent verhoogde. 'Alle seinen staan op groen, maar echte actie blijft uit', aldus Rafke Cleutjens, adviseur Financieel Management bij DLV Advies.

Het is volgens Cleutjens vanzelfsprekend dat de actuele ontwikkelingen invloed hebben op het rendement van het bedrijf. 'De golfbeweging in de varkenscyclus is nu veel minder voorspelbaar en extremer geworden. Als ondernemer moet je hier doorheen kijken. Wat valt onder de 'normale' varkenscyclus? Wat verstoort deze beweging en hoe kun je hierop anticiperen?'Sinds juni 2022 zijn de voerprijzen van mais en voertarwe weliswaar licht gedaald, maar de termijnmarktprijzen voor grondstoffen zijn zeer wisselvallig en onvoorspelbaar.

Ook de energiekosten zorgen in het afgelopen half jaar voor een flinke kostenstijging. De prijzen van gas futures op de Nederlandse markt varieerden tussen 170 en 300 euro per megawattuur in de periode augustus tot en met september 2022. In 2021 lag die gemiddelde prijs nog op 70 euro per megawattuur.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Cleutjens: 'Het verschil in rendement tussen varkenshouders die geïnvesteerd hebben in duurzame energie of dit nog moeten doen, is enorm. De opbrengst die het ene bedrijf aan bijvoorbeeld zonnepanelen ontvangt door teruglevering, geeft het andere bedrijf uit aan extra energiekosten.'

Hoewel er in de sector verschillende positieve signalen zijn over de varkensprijs, is de stemming voor de lange termijn nog niet geheel zonder zorgen. 'Binnenkort maakt DLV Advies de prognose voor het eerste halfjaar van 2023 bekend', laat Cleutjens weten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer