Ambities Limburgse veehouders reiken verder dan eigen bedrijf

John Verhoijsen is agrarisch ondernemer en heeft samen met zijn familie zeugen, vleesvarkens en vleeskuikens. Nadat Verhoijsen al eens plaats heeft genomen in het hoofdbestuur van de LLTB, is hij nu voorzitter van regiobestuur Noord-Limburg.

Ambities+Limburgse+veehouders+reiken+verder+dan+eigen+bedrijf
© Maartje van Berkel

John Verhoijsen hoeft er niet over na te denken. 'Op de eerste plaats ben ik agrarisch ondernemer. Maar als gezin en bedrijf goed lopen, ontstaat er ruimte voor bestuursfuncties.' Verhoijsen zegt het met de bescheidenheid die hem eigen is.

Zijn lange reeks bestuursfuncties heeft hij recent nog aangevuld met het voorzitterschap van het LLTB regiobestuur Noord-Limburg. Bij nadere beschouwing blijkt het hele gezin Verhoijsen behept met het bestuurlijke DNA.

Samen met echtgenote Truus en dochter Ilse heeft John een veehouderij in het Noord-Limburgse Beringe, waarin verschillende takken op drie locaties zijn ondergebracht: zeugen, vleesvarkens en vleeskuikens. Het bedrijf telt meerdere medewerkers, 'waar we heel blij mee zijn', klinkt het in koor. Onlangs heeft Ilse samen met haar zus Judith een varkensbedrijf in Horst overgenomen.

Ik wil graag iets bijdragen aan het bieden van perspectief voor onze boeren en tuinders

John Verhoijsen, veehouder

Verduurzaming

De ambities van de gezinsleden reiken verder dan hun bedrijfsvisie, waar ze overigens ook heel helder over zijn. Zoals Ilse het verwoordt: 'Groei is niet het uitgangspunt. We willen ontwikkelen, zeker. Maar dat hoeft niet per se in omvang te zijn. We kijken ook heel nadrukkelijk naar kwaliteit. Het welzijn van onze dieren. En het optimaliseren van de takken en we zijn druk bezig met verduurzaming.'

Onlangs is een stal voor vleesvarkens geopend in Meijel en ook de kuikens in de Beringse stal moeten op termijn naar elders verhuizen. Want vleesvarkens en pluimvee op één locatie is geen ideale situatie.$1
Op bedrijfsspecifieke kenmerken vormt het familiebedrijf niet eens zo zeer een uitzondering. Limburg telt tal van verantwoord geleide, moderne gesloten veehouderijen. Wel bijzonder is dat de betrokkenheid van het gezin verder reikt dan het eigen bedrijf. Veel verder zelfs. John was gedurende tien jaar lid van het hoofdbestuur van de LLTB en acht jaar lid van Provinciale Staten van Limburg.

Ook was hij raadslid van gemeente Helden (later Peel en Maas). Hij is penningmeester van de coöperatie Natuurrijk Limburg, voorzitter van de plaatselijke Fanfare St. Jozef, voorzitter van de wildbeheereenheid Helden en nu dus ook voorzitter van de LLTB regio Noord-Limburg.


Maatschappelijk actief

Dochter Ilse staat model voor de hedendaagse jonge boerin: net als jongste zus Judith goed opgeleid en maatschappelijk actief. Ze heeft zitting in diverse besturen zoals de coöperatie Topigs Norsvin en ze maakt deel uit van de ledenraad van Agrifirm en Mestac. En natuurlijk is zij ook bestuurslid van de fanfare, waarin ze zelf sopraansax speelt. Ook Joh'’s vrouw Truus is betrokken (geweest) bij een aantal besturen, zoals het Vrouwengilde Helden.

Waarom heeft John op een leeftijd die uitzicht biedt op pensioen nog z'’n intensieve bestuursfunctie erbij genomen? Hij is daar, zoals velen hem kennen, nuchter over.'‘Omdat ik de combinatie van ondernemer en bestuurder uitdagend vind. Ik wil graag iets bijdragen aan het bieden van perspectief voor onze boeren en tuinder'’.
Het Noord-Limburgse bestuur van de LLTB was over zijn aanstelling als voorzitter eensgezind. En enthousiast. Met zijn kennis, ervaring en netwerk zou hij goed werk kunnen doen voor de sector.'‘Maar ik zal me opnieuw moeten bewijze'’, zegt hij daarover.'‘Rendement uit het verleden geeft geen garantie voor de toekomst'’


Genoeg te doen

Wel heeft hij een duidelijk beeld van werkzaamheden die hem en zijn bestuurlijke colleg'’s in het Noord-Limburgse wachten.'‘Ik zie dat in de gemeentebesturen kennis van de land- en tuinbouw afneemt. Dat geldt ook voor de raden en de colleges van burgemeester en wethouders en bij leden van de Provinciale Staten. Daar staat gelukkig tegenover dat de kwaliteit van het ambtelijke apparaat vaak heel hoog i'’, zegt hij.
'‘We nodigen de gemeentebestuurders uit voor bedrijfsbezoeken, organiseren open dagen en natuurlijk zijn er de reguliere overleggen over specifieke onderwerpen per gemeente. Ook de informatievoorziening naar de inwoners moeten we niet vergeten. Er is dus nog genoeg werk te doen'’


Naam: John Verhoijsen Woonplaats: Beringe (L) Bedrijf: John Verhoijsen heeft samen met zijn vrouw Truus sinds begin jaren 80 een varkens- en kippenbedrijf in het buitengebied van Beringe. Inmiddels zitten zij samen in het familiebedrijf met dochter Ilse. Gezamenlijk willen zij het bedrijf verder laten groeien. Zo is onlangs een stal voor vleesvarkens geopend in Meijel. Want vleesvarkens en pluimvee op één locatie is geen ideale situatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer