Benzoëzuur verlaagt voerconversie vleesvarkens fors

De voerconversie van vleesvarkens is met 13 punten te verminderen met 0,5 procent benzoëzuur in het voer. Dat blijkt uit een proef van het onderzoeksinstituut van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt.

Benzo%C3%ABzuur+verlaagt+voerconversie+vleesvarkens+fors
© Twan Wiermans

Voor het onderzoek zijn 192 vleesvarkens van de kruising Duits Edelvarken x Duits Landras met een Piétrain-eindbeer gebruikt. De dieren zijn verdeeld over vier proefgroepen: een controlegroep, een groep kreeg voer met 0,5 procent benzoëzuur, een groep met 0,3 procent benzoëzuur in het voer en een groep waar de varkens tot 60 kilo gewicht 0,5 procent benzoëzuur kregen en vanaf dat moment nog 0,3 procent benzoëzuur.

De vleesvarkens werden op 30 kilo opgelegd en kregen driefasenvoeding met een startvoer tot 60 kilo, vervolgens een groeivoer tot 95 kilo en ten slotte een eindvoer tot circa 120 kilo.


Beste score

Het voer met 0,5 procent benzoëzuur vanaf opleg tot afleveren scoorde het beste. De voerconversie daalde hiermee naar 2,55 ten opzichte van 2,68 in de controlegroep. Dat komt door een hogere groei van 976 gram per dag tegenover 926 gram per dag in de controlegroep. De voeropname bleef daarbij gelijk op gemiddeld 2,48 kilo per dag.

De varkens die 0,3 procent benzoëzuur in het voer kregen van begin tot einde, presteerden maar iets beter dan de controlegroep. De groei lag met 942 gram iets hoger, maar dit verschil was niet significant. De voeropname lag 20 gram per dag hoger, waardoor de voerconversie met 2,67 hetzelfde was als in de controlegroep.

De vleesvarkens die begonnen met 0,5 procent benzoëzuur en vanaf 60 kilo overgingen naar 0,3 procent benzoëzuur, presteerden wel beter dan de controlegroep. De groei was met 977 gram per dag vergelijkbaar met de varkens die constant 0,5 procent benzoëzuur in het voer kregen. De voeropname lag per dag ook 50 gram hoger, waardoor de voerconversie uitkwam op 2,60.


Minder emissie

De slachtresultaten van de vleesvarkens werden niet beïnvloed door de inzet van benzoëzuur in het voer. Wel daalt de uitscheiding van stikstof met 8 procent en van fosfaat met 10 procent bij 0,5 procent benzoëzuur in het voer. Bij 0,3 procent heeft dit geen effect. Bij de groep met eerst 0,5 procent en daarna 0,3 procent daalt de stikstofuitscheiding met 3 procent en fosfaat met 5 procent.

Uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research kwam naar voren dat 1 procent benzoëzuur de ammoniakuitstoot met bijna 16 procent vermindert. Duits onderzoek met 0,5 procent benzoëzuur gaat uit van 10 procent minder ammoniakemissie. Kanttekening van onderzoeker Manfred Weber is wel dat het huidige voer doorgaans minder eiwit bevat dan toen het onderzoek tien jaar geleden werd uitgevoerd.

Bij een gemiddelde voerprijs van 28,75 euro per 100 kilo voer levert de toevoeging van 0,5 procent benzoëzuur 3,85 euro per vleesvarken op. De kosten van het benzoëzuur moeten hier dan nog vanaf. Als benzoëzuur 1,50 euro per kilo kost, dan zou 0,5 procent benzoëzuur 0,75 euro per 100 kilo voer kosten. Dat zou een investering zijn van 1,72 euro per varken en een netto voordeel van ruim 2 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer