Mobiele slachterij kan financieel niet uit

Een mobiele slachterij voor varkens is in Nederland financieel niet haalbaar. De coöperatie die zich daarvoor inzette, is gestopt met dit initiatief. Helemaal weg is het idee niet. Omdat er een tekort dreigt aan kleinere, regionale slachterijen onderzoekt Caring Farmers onder meer de mogelijkheid voor een mobiele slachterij met vaste verzamelplaatsen en koelruimtes.

Mobiele+slachterij+kan+financieel+niet+uit
© DGS

'Vergelijk het met dockingstations in plaats van een standalone-unit', zegt Ru Pothoven. Samen met Ben Bruurs (Den Elshorst Weidevarkens) diende hij het idee van een mobiele slachterij in 2019 in voor Het Beste Idee van Varkensland. Zij wonnen er de felbegeerde trofee mee.

Na die prijs werd een coöperatie gevormd die naast voorzitter Bruurs bestaat uit Annemarie Noordman (Varkenshoff), Jeroen Neimeijer (Varkensbedrijf Neimeijer), Josse Haarhuis (Buitengewone Varkens) en Geert van der Veer (Herenboeren).

'Om een lang verhaal kort te maken; wij zijn tot de conclusie gekomen dat een mobiele slachterij voor varkens niet haalbaar is. De exploitatiekosten liggen te hoog', motiveert Pothoven. In de mobiele slachterij is ruimte voor twee mensen, één in het vuile gedeelte en één in het schone deel. De capaciteit ligt op acht tot tien dieren per uur. Effectief kan er vier uur per dag worden geslacht. De overige uren gaan op aan aan- en aflooptijd, reinigen en ontsmetten.


Oud ijzer

Onder de potentiële clientèle van de mobiele slachterijen zijn niet veel varkenshouders die per keer een veertig varkens kunnen slachten. In de mobiele slachtunit is ook geen ruimte om direct te koelen. In een proef zou met separate koeling ervaring worden opgedaan. Alleen speelt dan het risico dat na anderhalf jaar de werkwijze alsnog zou worden afgekeurd. 'Dan kan de investering van minimaal 250.000 euro bij het oud ijzer.'


Daarbovenop kwam in 2021 nog nieuwe regelgeving, en dus extra kosten, die post-mortemkeuren aan de lijn verplicht stelt. Reden voor het bestuur van de coöperatie om het plan in deze vorm niet verder door te zetten en van de toegezegde subsidies geen gebruik te maken.


Regionaal slachten

Het gaat niet om weggegooide tijd de afgelopen jaren vindt Pothoven. Het leverde ook nieuwe inzichten op. In Frankrijk bijvoorbeeld krijgt een groep varkenshouders een half miljoen subsidie om een mobiele slachterij te ontwikkelen. De Belgische regering steunt varkenshouders om een regionale slachtplaats in de benen te houden.

'De korte keten wordt ook in ons land enorm gestimuleerd, maar de benodigde infrastructuur daarvoor niet', stelt Pothoven. 'Kleine, regionale slachterijen zijn er bijna niet meer.' Voor varkenshouders binnen de korte keten hoeft het dier niet per se op de boerderij te worden geslacht. Maar er wordt wel waarde gehecht aan de wijze van transport en de gang van zaken op de plaats waar wordt geslacht, ziet Pothoven .

Met die elementen gaat Caring Farmers – met potentiële klanten met varkens – nu verder. Die gaat daarbij ook de mogelijkheden onderzoeken van regionale verzamelplaatsen met koeling, waar een mobiele slachtunit de varkens van verschillende aanbieders kan slachten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer