Mobiele slachterij is Het Beste Idee van Varkensland

Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) 2019 is een mobiele slachterij. 'Dat heeft veel impact voor het varken, de ondernemer en het concept. Het is een initiatief dat nieuwe perspectieven biedt', klonk dinsdag het oordeel van de jury in Ede.

Mobiele+slachterij+is+Het+Beste+Idee+van+Varkensland
© Apa

Samen met varkenshouder Ben Bruurs stuurde Ruud Pothoven zijn idee in voor een volledig ingerichte mobiele slachterij. Met de installatie kunnen tot 30 varkens per dag op het eigen erf worden geslacht. Belangrijkste voordeel daarvan noemt Pothoven de stressreductie ten opzichte van transport naar een slachthuis.

Ben Bruurs van Den Elshorst in Baarschot vindt vooral de zorg voor het dier belangrijk. 'Slachten is de laatste schakel en ik wil miijn dieren graag tot het laatst toe verzorgen. Dat eerder uit handen geven voelt niet goed.' Bruurs slacht wekelijks 25 varkens.

150.000 euro

Een mobiele slachterij kost rond de 150.000 euro. Via crowdfunding wordt met hulp van ketenorganisatie voor de biologische landbouw Bionext 55.000 euro opgehaald. Daarvan is nu ruim 9.000 euro binnen. Pothoven ontving een voucher om zijn idee tot verdere realisatie te brengen.

Centraal thema dit jaar bij Het Beste Idee voor Varkensland was dierenwelzijn. De andere vier finalisten waren Yke Roelevink (Mercatos filtervloer), Wilfred Markvoort en Erik Stegink (de Pignik), Luuk Winkelmolen (PorCoin) en Rainier van Gelderen (idee om kraamhokken te verbinden).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer