Banken investeren miljoenen in aardwarmteproject Maasdijk

Na anderhalf jaar voorbereiding is de financiële overeenkomst voor geothermieproject HVC Aardwarmte Maasdijk en Warmte Netwerk Westland afgerond. Het is de eerste keer dat vijf financiële instellingen betrokken zijn bij een aardwarmteproject. Ongeveer tachtig glastuinders kunnen naar verwachting vanaf eind 2023 warmte afnemen via dit project.

Banken+investeren+miljoenen+in+aardwarmteproject+Maasdijk
© West Country Media

Met de financiering van het geothermieproject in het Zuid-Hollandse Maasdijk is ongeveer 115 miljoen euro gemoeid. BNG, Rabobank, ING, Triodos en a.s.r. nemen driekwart van dat bedrag voor hun rekening in de vorm van projectfinanciering. De financiering is vervolgens opgesplitst in 60 tot 65 procent voor de bron (de productie) en 35 tot 40 procent voor de realisatie van de infrastructuur (het leidingnetwerk) naar de glastuinders.

Het is voor het eerst dat zoveel partijen betrokken zijn bij één aardwarmteproject. 'Dat heeft te maken met risicospreiding', geeft Michiel Kok van HVC aan. 'Bij bijvoorbeeld een windmolenproject is vooraf alles duidelijk. De windmolens worden neergezet en die hebben per stuk een waarde en een vrij zekere opbrengst. Je weet waar je aan toe bent', licht hij toe. 'Bij geothermie heb je vooraf geen zekerheid over de kosten en opbrengsten. Tot het moment van testen is de opbrengst onzeker, terwijl de kosten van uitvoering wel doorlopen.'


Toekomstbestendige blauwdruk

Een eerste boring heeft wel uitgewezen dat er voldoende warm water uit de grond kan worden gehaald voor duurzame energie richting de glastuinbouw. In februari wordt een tweede test uitgevoerd en in april een derde. Uiteindelijk moeten ongeveer tachtig glastuinders, verenigd in warmtecoöperatie Maasdijk, worden aangesloten op het warmstesysteem. 'Dit betreft een groot deel van zuidwestelijk Westland', geeft Kok aan. 'Daarmee denk ik dat we een toekomstige blauwdruk hebben neergezet voor geothermieprojecten in Nederland.'

Hoewel dit succes net behaald is, wordt bij HVC al vooruitgekeken. Er is namelijk ook investeringsgeld vrijgekomen om een start te maken met het geothermieproject Polanen, waarvoor de boorlocatie in Monster wordt gesitueerd. De voorbereidende werkzaamheden daarvoor zijn al even gaande. In april start naar verwachting de eerste boring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer