Verplichte certificering voor uitzendbureaus vanaf 2024

Uitzendbureaus moeten vanaf de zomer van 2024 verplicht gecertificeerd zijn. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat dit moet regelen. Het doel van de wet is dat uitzendbureaus al hun werknemers onder goede werk- en woonomstandigheden laten werken.

Verplichte+certificering+voor+uitzendbureaus+vanaf+2024
© VidiPhoto

Het kabinet vindt dat er te veel arbeidsmigranten in Nederland werken onder omstandigheden die Nederland onwaardig zijn. De verantwoordelijkheid voor fatsoenlijke woon- en werkomstandigheden voor mensen die hier komen werken, ligt volgens het kabinet bij overheid, werkgevers en uitzendbureaus. Daarom wil minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid haast maken met de invoering van dit wetsvoorstel.

Met de wet wordt de kwetsbare positie van arbeidsmigranten verbeterd en het speelveld voor alle uitleners gelijk getrokken. Het wetsvoorstel verplichte certificering zorgt voor de aanpak van malafide uitzendbureaus.


Certificering

Voor de centificering van de uitzendbureaus wordt komend jaar een nieuwe organisatie opgericht die in de zomer van 2024 operationeel moet zijn. Om te zorgen dat uitzendbureaus zo vroeg mogelijk een certificaat aanvragen, worden ze via een ingroeimodel gestimuleerd om deze voor 1 augustus 2024 aan te vragen. Daarvoor moet het uitzendbureau voldoen aan de eisen.

De Arbeidsinspectie wordt vanaf 2023 uitgebreid om te handhaven op de certificeringsplicht. De Arbeidsinspectie gaat handhaven vanaf het moment dat uitzendbureaus in staat zijn gesteld om een certificaat te krijgen. Dat zal, afhankelijk van de parlementaire behandeling en de uitvoering, op 1 januari 2025 zijn.

Vanaf dat moment zullen uitzendbureaus die zonder certificaten arbeidskrachten (waaronder arbeidsmigranten) beschikbaar stellen, beboet worden. Ook inleners die uitzendkrachten van niet-gecertificeerde bureaus inhuren, kunnen een boete krijgen.


Aanjaagteam

Het wetsvoorstel wordt nu eerst voor advies aan de Raad van State gezonden. Na een reactie zal het wetsvoorstel in het voorjaar van 2023 naar de Tweede Kamer gaan, waarna in 2024 alle uitzendbureaus een certificaat moeten aanvragen.

Het verplichte certificeringsstelsel is een van de belangrijkste aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten van Emile Roemer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer