Commissie-Roemer pleit voor meer bescherming arbeidsmigranten

De coronacrisis leidde tot acute problemen rondom huisvesting van arbeidsmigranten. Een commissie onder leiding van Emile Roemer heeft een reeks adviezen geformuleerd.

Commissie%2DRoemer+pleit+voor+meer+bescherming+arbeidsmigranten
© Laurens Eggen

De commissie pleit onder meer voor het verhogen van de eisen aan uitzendbureaus. Ook adviseert dit Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten dat arbeidsmigranten voortaan een los arbeidscontract en huurcontract krijgen, zodat verlies van werk niet direct verlies van huisvesting betekent.

Voor gemeenten ziet Roemer een belangrijke rol weggelegd. Ze zouden een vergunning kunnen invoeren voor verhuurders van woonruimte, zodat zij beter kunnen ingrijpen als arbeidsmigranten in ondermaatse kamers worden gehuisvest. Tegelijk moet in bestemmingsplannen meer ruimte komen voor huisvesting van arbeidsmigranten.


Afhankelijkheid

Doel van het advies van het aanjaagteam is om misstanden in de werk- en leefsituatie van arbeidsmigranten tegen te gaan en de afhankelijkheid van arbeidsmigranten van hun werkgever te verkleinen.

Goed werkgeverschap staat aan de basis om mensen te behouden

Nicole Alberts, projectleider LLTB

Met de voorstellen ontstaat volgens Roemer 'een sluitend systeem waarbij bedrijven en huurbazen door regelgeving worden gedwongen zich netjes te gedragen'. 'In veel gevallen gaat het al goed. Van die succesverhalen moeten we leren.'


Taskforce

Limburg heeft een Taskforce Internationale Werknemers Limburg. Daarbinnen is de ambitie uitgesproken om tot de top van de aantrekkelijkste regio's in Europa te horen voor internationale werknemers. 'Voldoende huisvesting is daar een belangrijke pijler van', zegt LLTB-projectleider Nicole Alberts.


'Verder staat goed werkgeverschap aan de basis om mensen ook te behouden. Dit is belangrijk met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt en krimp in sommige regio's. Eén keurmerk, daar staan we ook achter, op voorwaarde dat boeren en tuinders er goed mee uit de voeten kunnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer