Uitzendbranche+vraagt+om+strengere+registratieregels
Nieuws
© Dirk Hol

Uitzendbranche vraagt om strengere registratieregels

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) wil strengere voorwaarden voor de registratie van nieuwe en bestaande uitzendbureaus. Ook pleit de organisatie voor meer toezicht en handhaving in de branche.

De bond zegt dat malafide bedrijven de uitzendsector schaden door zich schuldig te maken aan onderbetaling, slechte werk- en arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten, vluchtig ondernemerschap en financiële fraude. ABU vindt dat dit moet stoppen. Uitzendkrachten en goed georganiseerde uitzenders, die zijn aangesloten bij de ABU, hebben daar last van. 'Deze malafide uitzenders zetten de uitzendbranche in een kwaad daglicht', zegt ABU-directeur Jurriën Koops.

ABU heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) deze week gevraagd om een forse investering in handhaving. De bond draagt veertien maatregelen aan om malafide uitzenders aan te pakken. Deze moeten zorgen voor meer zekerheid voor uitzendkrachten, meer transparantie in de branche en meer ruimte voor goed georganiseerde uitzenders om te ondernemen.


Investering

Er is een forse investering in handhaving nodig om malafide uitzenders aan te pakken, vindt ABU. Dat betekent onder meer betere samenwerking tussen private en publieke handhavers en scherper en vaker controleren door de Inspectie SZW. De bond pleit verder voor hogere toetredingsdrempels tot de markt en voorwaarden aan de registratie van nieuwe en bestaande uitzendbureaus.

'Alleen in samenwerking met alle betrokken partijen realiseren we een sluitende aanpak', stelt Koops. 'Het bonafide deel van de branche is bezig met scherpere kwaliteitscriteria. Zo legt de ABU de lat voor zijn leden om lid te worden en te blijven steeds hoger. Ons belang is groot om de aanpak te laten slagen. We willen bonafide uitzenders meer ruimte bieden.'


Selectie bij de poort

ABU is voorstander van 'selectie bij de poort'. De bond pleit voor een voorwaardelijke registratie bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zowel voor nieuwe als bestaande uitzendbedrijven. Voor nieuwe bedrijven geldt dat die zes maanden na registratie bij de KvK een SNA-certificaat of accountantsverklaring met vergelijkbare waarborg moeten indienen bij de KvK.

Gebeurt dat niet, dan volgt melding en controle door de Inspectie SZW en kan uiteindelijk de registratie worden ingetrokken. De ABU pleit verder voor de introductie van een waarborgsom van 100.000 euro voor nieuwe en bestaande uitzendbedrijven. Ook moet er een top 100 komen van 'veelplegers' in de branche en moet de persoonsgerichte aanpak worden versterkt met een bestuursrechtelijk bestuursverbod.


Gecertificeerd

Van de ruim veertienduizend uitzendbureaus zijn er vierduizend gecertificeerd door Stichting Normering Arbeid (SNA). Dat is 90 procent van de omzet in de markt. 10 procent handelt niet transparant en opereert in de schaduw van onze economie.

Koops omschrijft de uitzendsector als 'een gouden branche met een zwart randje'. 'Dat randje wil hij bestrijden. 'Met zelfregulering krijg je kwaadwillende ondernemers niet uit de markt. Dat doe je met serieuze boetes, een hoge pakkans en intensieve handhaving. Daarom hebben we ons plan naar Koolmees gestuurd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer