Verbod op uitzendkrachten in Duitse slachterijen

De Duitse regering heeft op 29 juli een wetsontwerp goedgekeurd om de handhaving op het gebied van arbeidsveiligheid te verbeteren. Daarin is onder meer bepaald dat per 1 januari 2021 geen uitzendkrachten meer mogen worden ingezet voor het slachten en verwerken, meldt TopAgrar.

Verbod+op+uitzendkrachten+in+Duitse+slachterijen
© Henk Riswick

Slagersbedrijven met maximaal 49 werknemers zijn vrijgesteld van het verbod. In een eerder voorstel lag de grens bij 30 medewerkers. Het wetsontwerp bevat verder een minimumaantal inspecties voor de arbeidsveiligheids- en gezondheidsautoriteiten en bepalingen voor digitale werktijdregistratie. De Duitse regering stelde ook boetes vast voor het overtreden van de regels.

Minister Hubertus Heil van Arbeid merkt met klem op de wet te zullen handhaven totdat deze in werking treedt. Ook in de vleesindustrie moeten gezondheidsbescherming, arbeidsveiligheid en eerlijke arbeidsomstandigheden worden gegarandeerd, stelt hij. Het daar toegepaste subondernemerschap zou deze verantwoordelijkheid niet hebben genomen.


Vleesindustrie voelt zich benadeeld

Heil verdedigde dat de regels alleen voor de vleesindustrie gelden. Op bezwaar van de vleesindustrie, die zich benadeeld voelt en de speciale behandeling ongrondwettig vindt, zegt Heil: 'We hebben zorgvuldig samengewerkt met de andere federale afdelingen en ik weet zeker dat we een goede oplossing hebben.'

Minister Julia Klöckner van Landbouw is tevreden. 'Met deze beslissing hebben we een einde gemaakt aan de niet-duurzame praktijk van onderaanneming in de vleesindustrie.'.

Het wetsontwerp dat de bondsregering vandaag aannam, heeft ook gevolgen voor de kwaliteit en controle van huisvesting. Daarvoor gaan voor alle bedrijfstakken minimumeisen gelden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer