Kabinet wil verbetering voor arbeidsmigranten

Het kabinet gaat direct aan de slag om de woon- en werksituatie van arbeidsmigranten te verbeteren. Het neemt de aanbevelingen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer over.

Kabinet+wil+verbetering+voor+arbeidsmigranten
© Bert Hartman

Dat laat minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil het probleem samen met gemeenten oppakken. Volgens de regering vormen de risico's op besmetting van arbeidsmigranten met het coronavirus een acuut probleem. Voor de lange termijn komt het aanjaagteam nog met aanvullende aanbevelingen.

Besmettingen in de vleesindustrie en de fruithandel maken volgens Koolmees pijnlijk duidelijk dat er maatregelen moeten worden getroffen om arbeidsmigranten te beschermen. 'Deze incidenten laten zien dat de problemen urgent zijn en dat de bescherming van arbeidsmigranten tegen het coronavirus niet kan wachten', schrijft hij.


Afhankelijkheid van werkgever

De coronacrisis heeft de bestaande problemen rond arbeidsmigranten, zoals tekorten aan goede huisvesting en de afhankelijkheid van de werkgever volgens het kabinet opnieuw onderstreept en zichtbaarder gemaakt. Koolmees gaat daarom de realisatie van nieuwe huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten stimuleren. Er komt een overzicht van regio's waar de woonproblematiek het grootst is. Gemeenten worden actief benaderd om bestaande mogelijkheden zo goed mogelijk te benutten, zoals de beschikbaar gekomen gelden uit de woningbouwimpuls, de korting op de verhuurdersheffing voor initiatieven met flexwonen en de versnellingskamers flexwonen.

Volgens het aanjaagteam is kennis over het verblijf van arbeidsmigranten onmisbaar. Arbeidsmigranten zijn, net als iedereen, verplicht om zich bij een verblijf van meer dan vier maanden in Nederland in te laten schrijven als ingezetene. In de praktijk blijkt volgens Koolmees echter dat arbeidsmigranten vaak niet aan deze verplichting voldoen. Om dit probleem te ondervangen, gaan verschillende overheidsinstanties intensief samenwerken aan een plan van aanpak om de registratie van arbeidsmigranten te verbeteren.


Huurbescherming

Arbeidsmigranten die hun werk verliezen, komen volgens de minister vaak in de knel omdat zij voor woonruimte afhankelijk zijn van hun werkgever en geen huurbescherming hebben. Volledige huurbescherming is in de huidige situatie alleen geregeld bij een contract voor onbepaalde tijd. Deze contractvorm is bij arbeidsmigranten meestal niet aan de orde vanwege de beperkte duur van het werk. Het kabinet wil daarom in gesprek met diverse partijen over de mogelijkheid van het gebruik van tijdelijke huurcontracten die niet tussentijds kunnen worden opgezegd.

Daarnaast is het volgens het kabinet voor arbeidsmigranten lang niet altijd duidelijk waar ze terecht kunnen met vragen of meldingen van misstanden. Koolmees wil dat informatie voor arbeidsmigranten gemakkelijk toegankelijk en in hun eigen taal beschikbaar wordt. Het kabinet neemt de aanbeveling over om een centraal informatieknooppunt te ontwikkelen. Samen met gemeente Westland wordt een pilot opgezet waarbij onder meer wordt onderzocht op welke manier arbeidsmigranten het beste kunnen worden voorgelicht over arbeidsvoorwaarden en geïnformeerd kunnen worden over veilig en gezond werken in de sector waarin zij werkzaam zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer