Oud-perenteler heeft handen vol aan oude fruitbomen

Douwe Dokter in Noordbeemster verkoopt oude fruit-, noten- en sierbomen, die vooral afkomstig zijn uit oude boomgaarden en parken. De gewezen perenteler, die soms unieke partijen bomen aankoopt, levert vooral aan particulieren.

Oud%2Dperenteler+heeft+handen+vol+aan+oude+fruitbomen
© Marcel Rob

‘Vroeger zette je een advertentie in de krant of plaatste je borden langs de weg’, zegt Douwe Dokter, specialist in oude fruit-, noten- en sierbomen. ‘Tegenwoordig vindt 80 procent van mijn klanten me via Google.’ De vraag naar bomen is groter dan het aanbod. Om het werk aan te kunnen, besteedt hij sinds dit jaar het actueel houden van de informatie op de website en sociale media uit.

Dokter werkt ook samen met loonbedrijf De Vlijt in Noordbeemster, dat een vrachtwagen voor hem laat rijden. ‘Hij is net als ik een Fries, dus we spreken dezelfde taal.’ Voor rooien, transporteren en (ver)planten van de bomen werkt hij samen met zzp’ers, in de zomer twee tot drie en in de winter zes tot zeven. Het kost wel steeds meer moeite om voldoende personeel te vinden.


Twee jaar hagel

In 1995 begon Dokter een perenkwekerij in Tzummarum. ‘Na twee jaar hagel zag ik in dat ik met alleen peren niet overeind kon blijven. Ik ging daarnaast oude fruitbomen uitgraven en verkopen.’

Perenbomen hebben karakter en zijn in de winter ook mooi door hun grillige vorm

Douwe Dokter, bomenaan- en verkoper

Uiteindelijk stopte Dokter met perenteelt en verhuisde zijn bedrijf in 2010 naar Noordbeemster. Het meeste werk komt uit het Westen en consumenten daar hebben meer te besteden. 90 procent van zijn klanten bestaat uit particulieren in Nederland en België. Daarnaast zijn er bedrijven, zoals safaripark Beekse Bergen die jaarlijks bomen huren maar bijvoorbeeld ook een Fries kunstproject dat een mooie dode boom nodig had.


Meer oog voor hergebruik

De bomen komen meest uit oude boomgaarden en parken. Het zijn vaak hoogstambomen van oude rassen, die in de huidige fruitteelt niet meer gangbaar zijn. Dokter legt uit dat sloopbedrijven steeds bewuster omgaan met hergebruik van materialen. In samenwerking met sloopbedrijven Boy Limmen en Deegen in Watergang zorgt hij voor het afvoeren van het groen. ‘Je treft soms bijzondere bomen aan, en niet alleen fruitbomen. Sommige zijn echt te groot, dan zoeken we iemand die daar planken van kan zagen.’


Douwe Dokter is gespecialisserd in de aan- en verkoop van grote bomen.
Douwe Dokter is gespecialisserd in de aan- en verkoop van grote bomen. © Marcel Rob

In het verleden rooide de ondernemer de bomen door de kluit rond te steken en deze een jaar te laten acclimatiseren voor de verkoop. Twee jaar geleden kocht hij een machine die bomen met een kluit tot een diameter van 1,80 meter kan rooien, waarmee ze meteen geschikt zijn om te verplanten. ‘Dat was een investering van zo’n 100.000 euro en de machine is na een paar jaar op, maar het maakt me veel flexibeler bij het aan- en verkopen van bomen.’

De meeste bomen blijven met een net om de kluit boven de grond staan, hoewel het in droge zomers voor het beregenen gunstiger is om ze in de grond te zetten.


De pracht van perenbomen

90 procent van de bomen die Dokter verkoopt zijn fruit- en walnotenbomen, de overige zijn onder andere platanen, witte berken en eiken. Perenbomen vindt de kweker het mooist. ‘Dat zijn bomen met karakter, die in de winter ook mooi zijn door hun grillige vorm.’ Hij heeft ze in veel modellen en rassen, vooral van de handperen Conference, Doyenné du Comice, Légipont en Beurré Hardy.

Sinds kort verkoopt Dokter ook ‘draagbare’ bomen die mensen uit de stad zelf komen halen. De grotere bomen bezorgt de ondernemer negen van de tien keer bij zijn klanten, waar hij ze meestal ook aanplant.


Veel bomen staan boven de grond met een net om de kluit
Veel bomen staan boven de grond met een net om de kluit © Marcel Rob

Soms treft de fruitbomenspecialist een partij van tientallen unieke peren- of pruimenbomen, waarvan hij jaarlijks een paar verkoopt. De rest blijft op zijn bedrijf staan. ‘De biodiversiteit is hier groot dankzij de vele soorten bomen’, zegt Dokter. ‘Daardoor hebben we geen last van plagen als luizen of schurft. Vanuit overtuiging maaien we hier niet en gebruiken we alleen organische mest, waardoor we een rijk bodemleven hebben. Zo zorgen we voor de beste omstandigheden voor de bomen en hebben we geen last van ziektes.’


Miljonairs zorgden voor overleving

Dokter geniet van de mensen die hij in zijn werk tegenkomt, elk met hun eigen verhaal en vaak mooie tuinen. Toch heeft hij ook slechte jaren gekend na de crisis in 2008. ‘Ik heb toen overleefd door miljonairs die wel geld te besteden hadden.’

De huidige tijd heeft ook zijn problemen. Dokter is nu duizenden euro’s extra kwijt aan diesel voor transport en elektriciteit voor de beregeningspompen. Desondanks wil hij nog twintig jaar doorgaan. Hij hoopt dat hij zijn terrein over tien jaar stampvol heeft staan met bomen, zodat hij zich alleen nog bezig hoeft te houden met de verkoop.

‘Ik heb geen opvolger en ben bang dat ik die ook niet zal vinden. Want je moet een vrachtwagen en een kraan kunnen besturen, veel kennis van bomen hebben, goed om kunnen gaan met mensen en 80 uur in de week willen werken’, besluit Dokter.


Naam: Douwe Dokter (55), woonplaats: Noordbeemster (NH), bedrijf: DouweDokter.nl, aan- en verkoop van volgroeide bomen, grootte: 3 hectare. De bomen zijn verschillend in afmetingen en prijs. Een boom in een pot is al te koop voor 35 euro, terwijl unieke historische fruitbomen meer dan 10.000 euro kunnen kosten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer