AgriDirect: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van zestig jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat blijkt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie verzamelde over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

AgriDirect%3A+meeste+oudere+boeren+hebben+geen+opvolger+klaarstaan
© Huisman Media

Volgens de analyse bedraagt de gemiddelde leeftijd van bedrijfshoofden in de sector 58 jaar. Akkerbouwers en fruittelers zijn met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar het oudst, terwijl de geitenhouders met 54 jaar het jongst zijn. Slechts 45 procent van de bedrijven met een bedrijfshoofd van zestig jaar of ouder geeft aan een opvolger te hebben, meldt AgriDirect.

Wel zijn het vooral tuinbouwers, fruittelers en boomkwekers waar een volgende generatie ontbreekt. In de veehouderij is er voor de meeste van de betreffende ondernemingen wel een beoogd opvolger. Bij melkveebedrijven gaat het bijvoorbeeld om 61 procent.


Vrijwillige stoppersregeling

De cijfers kunnen interessant zijn met het oog op de vrijwillige stoppersregeling, waarmee het kabinet veehouders wil uitkopen en het stikstofprobleem wil oplossen. Dit aanbod aan piekbelasters gaat april 2023 open. In het najaar moet dan blijken of de stikstofdoelen daarmee worden gehaald. 'Zo niet, dan zal met pijn in het hart overgegaan moeten worden tot dwang en gedwongen uitkoop van piekbelasters', liet stikstofminister Christianne van der Wal vorige week weten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer